maandag 6 juni 2016

Bezoek van Israelische Joden aan Josephs Tombe bij Nablus vergt slachtoffer

 
Jamal Dweikat

De 20-jarige Jamal Dweikat uit Nablus, die zaterdag na 12 uur 's nachts  ernstig gewond in een Israelisch ziekenhuis was beland, is maandagmorgen alsnog overleden.Hij was bij de Tombe van Joseph door Israelische militairen met scherpe munitie in het hoofd geschoten, tijdens onlusten die uitbraken nadat een groep van 4.000 rechtse Israeli's na 12 uur 's nachts onder begeleiding van het leger in busladingen naar Nablus was gekomen om daar de Tombe te bezoeken. Nog tien andere Palestijnen raakten tijdens deze botsingen gewond. Behalve scherpe munitie gebruikten de Israeli's ook zogenaamde ''rubberkogels'' en traangasgranaten om de Palestijnen te verjagen. 
Het bezoek van de Israeli's was georganiseerd door de gemeenteraad van Bnei Barak bij Tel Aviv in samenwerking met de raad van de nederzettingen in de buurt van Nablus. De Tombe en het gebied er omheen was tevoren door het leger schoongeveegd van Palestijnen en afgegrendeld. De Israeli's bleven de hele nacht en gingen pas bij het aanbreken van de ochtend weer weg. Onder hen was een flink aantal kolonisten en leden van rechtse partijen.       

Josephs Tombe ligt in "Area A'', het gebied dat volgens de Akkoorden van Oslo onder Palestijns bestuur valt. Niettemin wordt de Tombe, die van betekenis is voor Joden, Samaritanen, christenen en  en moslims, regelmatig bezocht door Israeli's. Dat lokt vaak botsingen uit, onder meer door heftig optreden van het leger, dat tijdens deze bezoeken stevig huishoudt in de buurt, waaronder in het nabijgelegen Balata-vluchtelingenkamp. In strijd met alle afspraken van Oslo, weerhoudt het leger ook moslims ervan de Tombe te bezoeken.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...