dinsdag 28 juni 2016

Jordanië doet met succes beroep op Israel om provocaties bij de Aqsa moskee te stoppen

Joodse kolonisten op het terrein  van de Aqsa moskee/Tempelberg. (De foto is van maandag 20 juni 2016, QNA)

De regering van Jordanië heeft de ontheiliging van het gebied van de Aqsamoskee tijdens de vastenmaand Ramadan veroordeeld en een beroep op Israel gedaan de heiligheid van  de plaats te eerbiedigen. Zondag en maandag werden respectievelijk 35 en 12 gelovigen gewond, doordat  ze werden bestookt met traangas en rubberkogels of met wapenstokken werden geslagen. Dat gebeurde toen groepen Joodse bezoekers werden toegelaten op het terrein, dat voorafgaande daaraan door Israelische politie eenheden werd schoongeveegd. 
De Jordaanse minister van staat voor Mediazaken, Muhammad Momani, deed een beroep op Israel onmiddellijk met de provocaties op te houden en als bezettende macht de de status quo van de heilige plaatsen te respecteren.
Hij voegde eraan toe dat de Jordaanse vice premier en minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh, contact met Israel had opgenomen om de provocerende praktijken van de Israeli's krachtig te veroordelen en te eisen dat ze onmiddellijk zouden stoppen. Jordanië is in het vredeakkoord met Israel van 1994 officieel erkend als toezichthouder op de status van de heilige islamitische plaatsen in Jeruzalem.   
Het was al jaren gebruik om in de laatste tien dagen van Ramadan, de heiligste periode van de vastenmaand, geen Joodse gelovigen op het terrein toe te laten. Zondag en maandag werden echter ineens toch groepen Joodse kolonisten op het terrein toegelaten, met als gevolg onrust en rellen. De woordvoerster van de politie in Jeruzalem, Luba al Samri, verklaarde echter dinsdag dat na een speciale bijeenkomst, dinsdagmorgen vroeg, alsnog was besloten de plaats op dinsdag, woensdag en donderdag voor Joden gesloten te houden. Vrijdag en zaterdag zou het terrein toch al, zoals altijd op die dagen, voor Joden gesloten zijn. Al Samri verklaarde ook dat dinsdag nog wel 11 arrestaties waren verricht. Het ging om mensen die, vermoedelijk uit  protest, bij de westelijke Muur (de Klaagmuur) met stenen zouden hebben  gegooid. 

Geen opmerkingen:

Een debat waar Israel tevreden op mag terugkijken, maar verder niemand

  Gottogottogot, wat een debat was dat debat in de Tweede Kamer over de gebeurtenissen van afgelopen donderdag. Het begint er al mee dat er ...