woensdag 1 juni 2016

Recht op z'n Israelisch: één jaar voor Facebook-opmerking en andere ongemakken

Een Israelische militaire rechter heeft woensdag een jonge Palestijn tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld wegens een post op Facebook. Israel heeft de laatste tijd meerdere mensen opgepakt en gestraft voor opmerkingen op Facebook, maar de straf van een jaar is de hoogste tot nu toe, zei de Palestijnse Vereniging van Gevangenen (Palestinian Prisoners Society PPS) in een verklaring.
De veroordeelde was Qusay Issa, een 22-jarige inwoner van Bethlehem. Behalve de gevangenisstraf kreeg hij ook een boete van 2,000 shekel (plm. 400 euro). De Israelische aandacht voor Facebook opmerkingen is vooral toegenomen na de onrust van de laatste maanden, die werd toegeschreven aan ''ophitsing'' en ''ophitsing online''.
Professor Imad Barghouti
Eén van de andere veroordelingen wegens een Facebook-post betrof de Palestijnse hoogleraar en astro-natuurkundige Imad Barghouthi. Barghouti, medewerker van NASA in de VS en docent aan de al-Quds universiteit in Jeruzalem, werd op 27 april opgepakt en kreeg drie maanden administratieve detentie.
Dat werd later omgezet in twee maanden. En afgelopen donderdag werd dat in hoger beroep zelfs ingetrokken, en gaf de militaire rechter hem zijn vrijheid terug. Die vrijheid kreeg hij echter niet. Barghouti zit nog steeds vast en het openbaar ministerie liet zondag weten hem alsnog in staat van beschuldiging te zullen stellen nadat hij eerder op de dag opnieuw was ondervraagd in de Ofer-gevangenis, meldde dePalestinian Prisoner’s Society (PPS).
PPS' advocaat Jawad Boulos beschreef de situatie rond Barghouthi als “totaal absurd”. Boulos had tijdens het hoger beroep een petitie overhandigd waarin om Barghouti's vrijlating werd gevraagd en die inmiddels door honderden wetenschappers over de hele wereld is ondertekend .

Een Israelische rechtbank (niet eens een militaire) heeft intussen woensdag de detentie van de 12-jarige Muhammad Ismail Hushiyeh uit Oost-Jeruzalem verlengd tot een jaar. Hij wordt geplaatst in een inrichting voor jeugdigen in Ablin in Noord-Israel. Er verblijven op dit moment tien kinderen onder de 14 uit Oost-Jeruzalem in Israelische gevangenschap, meldt het hoofd van Committee for Families of Prisoners in Jeruzalem, Amjad Abu Asab. Muhammad Hushiyeh is van hen  de jongste.
Hij werd in januari opgepakt wegens betrokkenheid bij een aanval op een Israelische kolonist. Hij zou een mes bij zich hebben gehad.Volgens de mensenrechtenorganisatie Addameer zitten er op dit moment 438 Palestijnse kinderen in Israelische gevangenissen.

Israelische eenheden van leger en politie hebben dit aantal het afgelopen etmaal vermoedelijk nog iets opgevoerd, want in 24 uur werd een record-aantal van tenminste 47 Palestijnen van hun bed gelicht. In Oost-Jeruzalem ging het om 33 man, zo verklaarde politiewoordvoerster Luba al-Samri tegenover Ma’an. Acht anderen kregen een oproep om naar het bureau te komen. Het ging volgens haar om verdachten van diefstal, drugs- en wapenbezit, en verzet tegen de autoriteiten in de vorm van het gooien van stenen. Inwoners van de wijken at-Tur en as-Suwwana meldden dat het vooral om mensen uit deze wijken ging. Zij produceerden ene lijst van 29 namen, waarvan alleen al 24 uit at-Tur. 
Elders op de Westoever werden nog eens tenminste 14 man opgepakt, van wie acht in en om Hebron, twee in Qalqiliya en drie in Tubas.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...