zaterdag 18 juni 2016

Iraakse regeringstroepen nemen het grootse deel van Falluja in

Iraake legervoertuigen in het centrum van Falluja. (AP)

Iraakse toepen hebben het centrum van Falluja ingenomen op de strijdkrachten van de Islamitische Staat (IS of Daesh), zo heeft de premier van Irak, Haidar al-Abadi vrijdag in een tv-speech verklaard. Wèl zijn er nog delen van de stad in handen van IS. De troepen zijn bezig de nog aanwezige IS-strijders uit hun schuilplaatsen te verjagen.
Twee jaar geleden, in 2104 verloor de staat de stad aan Daesh. Enkele maanden later werd ook de tweede stad van Irak, Mosul, door Daesh ingenomen. 
"We hebben beloofd dat we Fallujah weer terug zouden veroveren en dat hebben we gedaan,'' zei Abadi. ''Onze strijdkrachten hebben de controle over de stad  op een paar kleine verzetshaarden na die in de komende uren zullen moeten worden schoongeveegd. Fallujah is nu weer van de natie en Mosul is de volgende slag.''
Eerder die dag hadden de troepen het centrum van de stad, die vijftig kilometer (een uur rijden) van Bagdad ligt, ingenomen en de Iraakse vlag gehesen op het gemeentehuis.
De slag om Falluja begon vier weken geleden. De strijd is gevoerd door het Iraakse leger en shi'itische troepen onder de naam de ''Volks Mobilisatie Eenheden'' met luchtsteun van de Amerikanen. Het was de eerste grote overwinning tegen Daesh van het Iraakse leger sinds in 2015 Tikrit werd terug veroverd en in januari van dit jaar de westelijke stad Ramadi. De tegenstand was overigens niet al te groot. Medische kringen in Falluja zeiden dat er in totaal enkele honderden mensen zijn gesneuveld. Daesh ligt afgezien hiervan ook nog onder vuur in Noord-Syrië, in het gebied bij de hoofdstad van de Islamitische Staat, Raqqa. Sinds mei is daar een offesief aan de gang van een gecombineerde troepenmacht van Syrische rebellen die zich hebben verenigd onder de naam 'Syrische Democratische Strijdkrachten'(SDF)samen met Koerdische rebellen. Zij worden bijgestaan door zo'n 250 Amerikanen van de ''special forces''.
De humanitaire situatie in Falluja is intussen redelijk dramatisch. De troepen zouden een corridor hebben opengehouden voor inwoners om te vluchten, maar velen uit deze overwegend sunnitische stad hebben dat nagelaten uit vrees voor martelingen of erger door de handen van de shi'itische troepen die met de regering meevechten. Weliswaar zijn duizenden mensen gevlucht, maar nog zo'n 90.000 mensen zouden in de stad zijn achtergebleven, volgens een schatting van de VN, die een vorige schatting van 50.000  naar boven bijstelde. Er zijn ook de nodige berichten over martelingen geweest. 
De humanitaire crisis in Irak is sowieso één van de ergste in de wereld volgens de VN. Sinds het begin van het huidige conflict in 2014 zijn meer dan 3.4 miljoen mensen intern in Irak op de vlucht. Nog eens 2.6 miljoen mensen zijn vanuit Irak naar elders gevlucht.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...