zaterdag 4 juni 2016

Palestijnse parlementariër Khalida Jarrar na 14 maanden weer vrij

 Fractieleider Adnan Odeh van de Gezamenlijke (Arabische) Lijst in Israel haalde zijn collega uit het Palestijnse parlement, Khalida Jarrar, op bij het verlaten van de Israelische gevangenis. (Foto: Gezamenlijke Lijst)

Het lid van het palestijnse parlement Khalida Jarrar is vrijdag na 14 maanden eindelijk weer vrijgelaten uit een Israelische gevangenis. Zij was op 2 april 2015 in het holst van de nacht van haar bed gelicht. Aanvankelijk kreeg ze zonder proces administratieve detentie opgelegd, maar in december werd ze echter alsnog tot 15 maanden veroordeeld. Dat gebeurde na een 'plea bargain' (een schuldbekentenis in ruil voor een minder zware straf), die ze aanging omdat ze geen zin had in een juridisch gevecht met een militaire rechtbank die ze niet serieus kon nemen.
De aanklacht luidde onder meer dat ze meegedaan had aan protestmarsen, een solidariteitstent voor Palestijnse gevangenen had bezocht, een interview had gegeven aan de media en dat ze lid was van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Dat laatste kon ze moeilijk ontkennen. Ze is namelijk één van de drie parlementsleden die de de PFLP sinds 2006 vertegenwoordigen in het Palestijnse parlement.
Jarrar is afgezien van dit alles ook feministe en vice voorzitter van de mensenrechtenorganisatie voor gevangenen Addameer. Bovendien was ze verwikkeld in de klacht van de Palestijnse Autoriteit over Israelische oorlogsmisdaden bij het Internationale Strafhof. Volgens sommigen was dat de werkelijke reden voor haar arrest en bestraffing.
Na haar vrijlating zitten er op dit moment nog zes Palestijnse parlementariërs als politieke gevangenen in Israelische gevangenissen: Ahmad Sa’adat, de secretaris generaal van de PFLP die in 2006 door Israeli's uit een Palestijnse gevangenis werd ontvoerd en op onduidelijke gronden tot 30 jaar is veroordeeld, Marwan Barghouti, die vijf maal levenslang heeft gekregen op grond van zijn functie als commandant van Palestijnse elitetoepen (Eenheid 17), Hatem Hafisha en Hassan Yousef die in administratieve detentie zitten en Muhammad Mahmoud Abu Tir uit Jeruzalem.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...