donderdag 30 juni 2016

Record: Israel sloopt Bedoeïenendorp al Araqib voor de 100ste keer


Sloop van de  minaret van de moskee van al Araqib. Dit gebeurde in 2014.  

Israel heeft het Bedoeïenendorp al Araqib in de Naqab (Negev) woensdag opnieuw met de grond gelijk gemaakt. De bewoners werden opnieuw dakloos. Het was exact de 100ste keer dat dit gebeurde in de afgelopen zes jaar, volgens de plaatselijke activist Aziz Sayyah al-Tuhri. De 50ste keer was drie jaar geleden in 2013. Een jaar later ging ook de begraafplaats, die tot dan toe gespaard was gebleven, tegen de vlakte, evenals de minaret van de  moskee.
 Het dorp is sindsdien steeds (deels) weer opgebouwd. Israel geeft echter niet op, en de inwoners  van het dorp evenmin. Het Joods Nationaal Fonds is van plan op grond van het dorp een bos te stichten.
Al Araqib is één van de 35 dorpen in de Naqab die Israel niet heeft erkend. Volgens ACRI, de Vereniging voor Burgerrechten in Israel, woont ongeveer de helft van de ongeveer 160,000 Bedoeïenen in de Negev/Naqab in  niet erkende plaatsen.
Zij hebben geen voorzieningen als water, licht, onderwijs, en openbaar vervoer en lopen de kans dat hun dorp gesloopt wordt en zij van hun grond worden verjaagd. Israel volgt een politiek van de Bedoeïenen bijeen brengen in stedelijke agglomeraties, waar zij hun middelen van bestaan, landbouw en veeteelt, kwijt raken en waar een grote mate van werkloosheid heerst. In 2011 werd daartoe zelfs  een alomvattend plan aangenomen, het zogenoemde Prawer plan, maar na grootscheepse protesten werd dat in 2013 door de uitvoerder eran, Benny Begin, weer ingetrokken.
Sommigen vrezen dat het niettemin stilzwijgend toch niet van tafel is verdwnen en wijzen op de plannen om het dorp Umm al Hiran te ontmantelen om op dezelfde plaats een Joods dorp neer tezetten, en op het feit dat de Bedoeïenegemeenschappen in de zogenaamde ''Area C'' delen van de Westoever eveneens hun huizen aan sloop verliezen en zij eveneens worden verdreven naar stedelijke omgevingen. Overigens heeft het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICAHD) vastgesteld dat Israel sinds 1967 meer dan 48,480 huizen van Palestijnen heeft gesloopt

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...