dinsdag 7 februari 2012

Klooster in Jeruzalem doelwit bekladding en vernielingen

Voor zover bekend  is nu ook voor het eerst een christelijk object doelwit geworden van bekladding en vernielingen door kolonisten. 1)Op de muur van het bovenstaande, uit de 11e eeuw stammende ''Klooster van het Kruis'  werden de woorden 'Dood aan de christenen' geschreven en 'Macabeeën uit Migron'. Van twee auto's van het klooster werden de banden doorgeprikt. Op de auto's (zie onder) werden de woorden 'Grieken eruit' en 'Prijskaart' geschreven.  Het klooster is Grieks-orthodox.

Op een muur van een basisschool in Jeruzalem, waar tweetalig onderwijs in het Hebreeuws en Arabisch wordt gegeven en waar veel wordt gedaan aan een opvoeding tot coëxistentie van Joden en Arabieren, werd geschreven:  ''Dood aan de Arabieren'' en ''Kahane had gelijk''. (Kahane was de oprichter en leider van de Kach-partij die in de jaren '80 als racistische partij werd verboden). 
De kolonisten voeren hun acties, omdat de 'illegale buitenpost' Migron mogelijk zal moeten verdwijnen. Israels hooggerechtshof heeft verleden jaar de uitspraak gedaan dat Migron per april 2012 moet zijn gesloopt, omdat de 'buitenpost' is gebouwd op privé grond van Palestijnen. De regering aarzelt. Premier Netanyahu stelde onlangs een commissie in die zich moet buigen over manieren om de 'illegale buitenposten' alsnog tot 'legale' nederzettingen te verklaren onder de Israelische wet. Voorzitter van de commissie is Edmond Levy, ex-rechter uit het Israelische hooggerechtshof. Leden zijn de gepensioneerde rechter Tchia Shapira en de advocaat Alan Baker. De laatste was onlangs ingehuurd door een organisatie die door Uri Ariel van de ultra-rechtse Nationale Unie-partij was opgericht met het speciale doel juridische stappen te ondernemen om de 'buitenposten' te laten legaliseren.  

1) Het was niet helemaal het eerste christelijke object, (zie het commentaar hieronder). In oktober werd, tegelijk met een islamitische begraafplaats, ook  een christelijke begraafplaats in Jaffa ontheiligd.    

2 opmerkingen:

Elisabeth zei

Niet helemaal het eerste:
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/peres-condemns-price-tag-attack-on-muslim-and-christian-cemeteries-1.388833

Abu Pessoptimist zei

Je hebt gelijk. Zie ook dit blog
http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2011/10/vernielde-graven.html
Ik was het alweer vergeten

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...