dinsdag 19 maart 2019

UNRWA komt 446 miljoen dollar tekort in 2019

UNRWA school in Gaza (Foto UNRWA)

UNRWA, de VN-organisatie die woningen, onderwijs, en medische voorzieningen verzorgt voor 5,3 miljoen Palestijnen, komt op zijn budget voor 2019 nog 446 miljoen dollar tekort. Het hoofd van UNRWA, Pierre Krähenbühl, heeft dat gezegd in een interview met het persbureau Associated Press (AP). De organisatie, die in 2019, net zo als in 2018,  een budget heeft van 1,2 miljard dollar, raakte  in de problemen toen president Trump van de VS een jaarlijkse bijdrage van de VS van 360 miljoen dollar terugbracht tot 60 miljoen.
Dit jaar krijgt de UNRWA geen cent meer van de VS. Trump wil pas weer gaan betalen als de Palestijnen onder Amerikaanse leiding weer aanschuiven bij het vredesoverleg met Israel, (waarmee  de VS een niet eerder vertoonde vorm van chantage pleegt).
Krähenbühl zei dat het wegvallen van de Amerikaanse bijdrage vorig jaar een crisis veroorzaakte die door een buitengewone respons van donorlanden is opgevangen. Wat hij hoopt - en ''nederig vraagt''- is dat de donoren dit jaar op een soortgelijke manier zullen reageren.
Krähenbühl merkte op dat in 2018 de Europese Unie de belangrijkste donor werd, en dat 40 landen hun bijdrage verhoogden, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Japan, Canada en Australië. De landen Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Kuweit gaven elk $50 miljoen. Verder gingen in 2018 19 landen een meerjaren overeenkomst aan met UNRWA.
Krähenbühl toonde zich dankbaar voor al die extra bijdragen. Hij wees erop hoe belangrijk het werk van UNRWA is. De organisatie geeft alleen al in Gaza les aan 280,000 kinderen op UNRWA scholen. Verder verschaft het agentschap er extra voedselhulp aan 1 miljoen mensen, oftewel de helft van de bevolking. Daarnaast zijn de diensten van UNRWA aan de vluchtelingen in Syrië, Libanon, Jordanië en elders in het Midden-Oosten volgens hem ook in ieders belang, omdat zij de stabiliteit in de regio bevorderen.

2 opmerkingen:

Meir zei

Dat krijg je als je in bed ligt met Hamas een geld aan wapens besteedt. Een Euro kun je maar 1x uitgeven. Krähenbühl moet niet jammeren. UNRWA=Hamas en hij werkt voor hen. Hij kan natuurlijk ook weer een potje zitten janken en zo anderen weer emotioneel chanteren. Er zijn genoeg simpeltjes die daar in tuinen en bovendien zitten hij nu gebeiteld. GroenLinks heeft zich bekend tot Hamas, dus wie weet in Pol Pot-vriendin Halsema zo ver te krijgen Hamas, pardon UNRWA financieel te steunen. GL haat immers Joden zoals op de Dam te zien was afgelopen zondag en nu na de verkiezingen hebben de communisten, herstel, heeft de Groene Khmer weer meer macht. Als het een beetje mee zit kan GL zich er op beroemen Joden in Israël te hebben vermoord via UNRWA

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Wat een gezwam toch weer. Volgens mij zijn het geen UNRWA-onderwijzers die met automatische geweren op hun tafel lesgeven, maar zie je op de Westoever wel veel van hun Joodse collega's (en rabbijnen) dat doen.
Ik vraag me ook af hoe jij kunt menen dat Krähenbühl, als hij geen geld heeft omdat Trump hem dat niet meer geeft, toch een tekort aan geld kan hebben doordat hij zijn geld aan wapens besteedt. Klinkt niet erg logisch, vindt je niet?

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...