De Commissies voor Financiën van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en van de Senaat hebben beide amendementen aangenomen op een wet op de handel die de boycot van producten uit Israelische nederzettingen gelijk stelt aan een boycot van Israel. De commissies volgen daarmee een Israelische wet die BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) strafbaar stelt. Deze wet werd onlangs nog gesanctioneerd door het Israelische hooggerechtshof, dat daarmee de vrijheid van meningsuiting volgens mensenrechtenorganisaties (en de schrijver van dit blog) met voeten trad.
De amendementen die vrijwel identiek zijn, vragen van Amerikaanse onderhandelaars die over handelsafspraken met andere landen onderhandelen om “politiek gemotiveerde acties” van deze landen te ontmoedigen als die erop uit zijn “om betrekkingen te verminderen” met Israel of “met personen die zaken doen in gebieden die onder de controle van Israel staan''.
Een andere maatregel die de commissie van het Huis van Afgevaardigden aannam gaat nog een stap verder. Volgens dit voorstel moet - indien het voltallige Congres het goedkeurt - over worden gegaan tot actie tegen buitenlandse firma's als ze producten uit de nederzettingen boycotten. Als dit wordt aangenomen zal dit grote gevolgen hebben voor de TTIP-overeenkomst waarover de EU en de VS op dit moment onderhandelen. Immers, 16 landen van de EU hebben aangedrongen op het apart labelen van producten uit de nederzettingen om ze te onderscheiden van wat ''made in Israel'' is.
Indiener van dit amendement is de afgevaardigde Peter Roskam (Rep.) van Illinois(samen met de Democraat Juan Vargas van Californië). In een persverklaring zei Roskam dat het er met name om gaat om op te treden tegen BDS door de Amerikaanse handelsdelegatie op te dragen dat verwerping van BDS een van hun belangrijkst doelen wordt bij het realiseren van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) met de Europese Unie”. Roskam noemde het niet minder dan een historische overwinning voor de relaties tussen de VS en Israel — en een mokerslag voor de BDS-beweging, die volgens zijn persverklaring niets anders zou zijn dan een campagne om Israel te isoleren en delegitimeren.
Als Roskam’s voorstel wordt aangenomen door het voltallige Congres, gaat het er niet meer om dat Europese boycots worden ''ontmoedigd'', maar betekent het ook een zodanige wijziging van de bestaande wetten, dat de federale regering gedwongen zal zijn actie te ondernemen als sprake is van boycots van de nederzettingen en hun producten. Zo is de president dan verplicht boycots van Israel ''of gebieden onder de controle van Israel'' te melden aan het Congres, evenals de stappen die de VS heeft ondernomen om die boycot tegen te gaan. Ook wordt het dan verplicht dat firma's die in de VS aandelen of obligaties uitgeven, melden of zij deelnemen aan enigerlei boycot, dan wel of zij door een buitenlandse regering aan zo'n boycot zijn onderworpen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's
Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
5 opmerkingen:
Goed dat je aandacht besteedt aan een zaak als deze Abu, die zich op het eerste gezicht ver van ons afspeelt, maar die van grote invloed zou kunnen worden op BDS-initiatieven, waarna iedereen zich in verbijstering afvraagt hoe dat toch heeft kunnen gebeuren. Zo dus, en reken maar dat de Israëllobby in de VS zulke initiatieven ontwikkelt in nauwe samenwerking met Israëlische functionarissen. Wat je overigens onvermeld laat, is dat er van diverse kanten, zeker ook van kritisch joodse kant in de VS, door JVP bijvoorbeeld, ja, zelfs van de kant van het uiterst 'gematigde' J-street krachtig geprotesteerd wordt tegen deze amendementen, die ook helemaal net thuishoren in de betreffende wetgeving (als ik het tenminste goed begrepen heb)
Jaap,
Dit is natuurlijk nog maar een eerste stap, maar de TTIP-onderhandelingen maken wel dat het voor ons in de EU een hoop consequenties kan krijgen. Daarom ook heb ik er melding van gemaakt. Ik heb nog geen aandacht besteed aan oppositie van groepen als J-Street e.d. Maar het was wel Jewish Voice for Peace (JVP) dat me naar het stuk in de Forward leidde waar ik deze post vooral op heb gebaseerd.
'waarna iedereen zich in verbijstering afvraagt'?
Wie is 'iedereen? Ik niet dus.
Wat me altijd aan de linkse mensen ergert, dat zij spreken zo makkelijk namens 'iedereen'.
Iedereen heeft natuurlijk recht op eigen mening maar niemand heeft een recht om namens 'iedereen' te spreken.
Personlijk vindt ik deze wet een stap in goede richting.
Gennadi,
Als deze voorstellen (het zijn nog geen wetten)worden aangenomen zou het zomaar kunnen dat we in de EU, dankzij het TTIP, ineens geen onderscheid meer mogen maken tussen wat gemaakt wordt in Israel en wat geproduceerd wordt in de nederzettingen. Ik denk dat heel veel mensen dan hogelijk verbaasd zullen zijn dat op die manier- als het ware via d achterdeur - dit soort consumentenvoorlichting ineens buiten de wet blijkt te zijn, of sterker nog, dat zelfs boycots van die producten uit de nederzettingen als ongewenst worden ervaren. Terwijl boycots en (kopers)stakingen zo'n beetje overal ter wereld als legitieme manieren van politie actie worden gezien. Maar goed, sommigen zullen blij zijn als de producten van Israels apartheid ons door de strot worden geduwd. Zoveel is duidelijk.
Ik denk dat het vooral het verschil tussen de Europese lidstaten en Amerika duidelijker zal maken. Dat hoeft niet perse slecht te zijn.
Een reactie posten