vrijdag 28 augustus 2015

Kolonisten nemen gebouw van vijf verdiepingen over in Silwan (Oost-Jeruzalem)


(Foto Peace Now)

De organisatie van kolonisten Ateret Cohanim (Kroon van de priesters) die streeft naar de verjoodsing van Jeruzalem, heeft donderdagnacht opnieuw een gebouw in bezit genomen in de wijk Silwan van Oost-Jeruzalem. Het aantal ''nederzettingenhuizen'' in Silwan is daarmee gekomen op zeven. Dit huis is ook meteen, samen met het gebouw ''Beit Yonatan''. het grootste.
Volgens het Wadi Hilwan informatiecentrum nam een 60-tal kolonisten het gebouw onder zware politiebewaking over om 2.30 's nachts. Zij hadden persoonlijke bezittingen en wat huisraad bij zich. De kolonisten konden makkelijk naar binnen, omdat de eigenaar van het gebouw, Jamal Sarhan, van tevoren de sloten had laten veranderen. Het schijnt dat Sarhan met de mensen van Ateret Cohanim een financiële regeling had getroffen. De kolonisten brachten meteen ijzeren tralies aan voor de ramen en hesen de Israelische vlag.
Het Wadi Helwan Informatiecentrum meldt dat het gebouw 12 appartementen bevat, verdeeld over vijf verdiepingen. De kolonisten hebben vier van de vijf verdiepingen in bezit genomen. Eén huurder,  Jawaf Abu Sneineh, heeft geweigerd te vertrekken.Hij woont daar met een familie van elf personen en had de huur al een jaar vooruit betaald. (The Times of Israel meldt dat zijn kinderen bang voor de kolonisten zijn. Terecht lijkt me. Sneineh zal er binnenkort wel uitgepest worden).
De organisatie Vrede Nu heeft de regering ervan beschuldigd de kolonisten te  helpen bij het uitvoeren van hun overname-acties, onder meer door politie-eenheden met ze mee te sturen. Dat lijkt een juiste conclusie. Er wonen nu enkele honderden kolonisten, verdeeld over zeven nederzettingen in Silwan, een wijk - meer een apart stadsdeel eigenlijk - , die 50.000 inwoners telt. Behalve het nu overgenomen gebouw en het meerdere verdiepingen tellende, in 2002 gebouwde huis Beit Yonatan, dat de gemeente Jeruzalem ondanks een rechterlijk bevel nooit heeft willen afbreken, is er het Beit Dewash (Honinghuis) en drie andere gebouwen die het afgelopen jaar werden overgenomen, plus nog één ander gebouw dit jaar. Een aantal andere gebouwen staat op de nominatie om te worden ingenomen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leo zei:

Beste Abu,

Ik ben toch een beetje in verwarring. Op de site van Silwanic wordt vermeld dat de eigenaar het gebouw heeft verkcoht. Terwijl als ik mij goed herinner dit gebouw één van de gebouwen is waarop men stelde al eigenaar van te zijn. Zelf gaf je de indruk dat er een soort van compensatie was betaald. In ieder geval heeft men het niet zo maar bezet of overgenomen. Weet jij hoe dit nu precies zit. Alvast hartelijk dank. Leo

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Nee, ik weet niet hoe het zit. Ik begrijp dat dit één van de gebouwen is waarop Ateret Cohanim meent recht te hebben op grond van het feit dat het tot 1938 bezit is geweest van Jemenitische Joden (1938 was het jaar waarin de Britten deze gemeenschap van Jemenieten uit Silwan evacueerde). Maar ditmaal werd nergens gesproken van een rechterlijke uitspraak. Wel van het betalen van ''compensatie'' aan de huidige (tot donderdag dan) Arabische eigenaar. Juridische schimmigheid is sowieso, hoe je het wendt of keert, een kenmerk van dit soort operaties.

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...