maandag 17 augustus 2015

En ja, de Israeli's schieten alweer een Palestijn dood die iemand probeerde te steken


Updated Leden van de Israelische grenspolitie hebben maandag bij het Za'atara chekpoint bij Nablus (in Israel bekend als het ''Tapuach kruispunt'') alweer een jonge Palestijn doodgeschoten. Volgens de Israeli's kwam hij naar de politiemannen toe, zei hij medische hulp nodig te hebben en viel hij daarna een politieman aan met een mes. Er ontstond een worsteling, waarna andere politiemannen de jongen doodschoten. Hij was de 25ste Palestijn die dit jaar door de Israeli's werd doodgeschoten op de Westoever.
De gedode Palestijn was de 26-jarieg Mohammed al-Atrash, uit het dorp Kufr Ra’i in de provincie Jenin. De Palestijnse regering heeft de dood van Atrash scherp veroordeeld. Zij zei in een verklaring dat de soldaten een ''flinterdun excuus'' gebruikten om zijn dood te rechtvaardigen. Volgens de lezing van de PA kwam al-Atrash naar de politiemannen toe en vroeg hij water omdat hij zich niet lekker voelde, en werd hij vervolgens doodgeschoten.

Zaterdag schoten de Israeli's ook al een 21-jarige Palestijnse man dood die een Israeli zou hebben willen steken met een mes. Dit gebeurde bij een ander checkpoint bij Nablus, het Huwwara-checkpoint. De man, Rafiq al=Taj, werd met vijf kogel doorzeefd. Ook dat incident wrrd scherp dor de PA veroordeeld. Diezelfde dag werd een Palestijn aan zijn arm en schouder gewond, nadat hij op weg 443 bij Jeruzalem een Israelische militair zou hebben aangevallen. Eem kleine week eerder werd op dezelfde weg, maar een eind verderop, de 20-jarige Anas Taha doodgeschoten, die wegvluchtte nadat hij een Israelische militair had verwond met een mes.
Israel voert nooit naar behoren onderzoeken uit naar dit soort gevallen, daarom blijft onduidelijk wat er aan de hand is. Is er sprake van een spontaan ontstane golf van aanvallen van Palestijnen met messen? Of is er dit een geval van een soort collectieve angstreactie van de Israeli's? En in hoeverre zijn de reacties van de Israeli's gerechtvaardigd? In een aantal gevallen is dat duidelijk niet het geval. Het is volgens de Israelische schietinstructies alleen gerechtvaardigd Palestijnen dood te schieten als ze een bedreiging voor het leven van de militair vormen, en dus niet als ze vluchten. Ook is het natuurlijk de vraag of het uitschakelen van een tegenstander werkelijk met vijf kogels dient te gebeuren - of eentje in zijn hand of een been niet genoeg zou zijn geweest. En tenslotte is de vraag of al die Palestijnen wel werkelijk een mes bij zich hadden, of dat er misschien in sommige gevallen een mes naast het lijk is neergelegd (dit klinkt vreemd maar het zou niet de eerste keer zijn). Uit Israelische bron zullen we nooit antwoorden op deze vragen krijgen, want als de doden Palestijnen zijn wordt er eigenlijk nooit een onderzoek ingesteld. En als de betrokken militairen zeggen dat ze werden aangevallen met messen al helemaal niet.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...