zaterdag 1 augustus 2015

Jongen van 17 overlijdt aan schotwond, derde dode Palestijn in 24 uur


Wijlen Laith al-Khalidi 

Een 17-jarige jongen uit Jaffna bij Ramallah is vrijdagavond alsnog overleden na te zijn neergeschoten door Israelische militairen tijdens een demonstratie tegen de dood van de 1,5 oude baby Ali Dawabsha als gevolg van brandstichting. De jongen, Laith al-Khalidi, liep een schotwond in de borst op bij een demonstratie bij het Atara checkpoint. Hij werd vervoerd naar het Palestijnse Medische Centrum in Ramallah, waar hij twee keer werd geopereerd, maar tevergeefs.
Volgens een legerwoordvoerder werd Al-Khalidi neergeschoten nadat hij een molotovcocktail had gegooid naar een uitkijkpost van het leger. Laith was de zoon van de vice-decaan van universiteit van Bit Zeit, meldt de site Arab48. In Ramallah is deze zaterdag een staking uitgeroepen uit protest tegen zijn dood.
Laith was de derde Palestijn die door Israelisch toedoen het leven verloor in 24 uur. Hij was ook de 20ste die dit jaar werd gedood door geweld van het leger (geweld door kolonisten niet meegerekend). Eerder vrijdag schoten militairen de 17-jarige Mohammed al-Masri dood bij in de zogenoemde ''bufferzone'' in Gaza. En vrijdagmorgen verbrandde de 18 maanden oude baby Ali Dawabsha levend nadat kolonisten zijn huis in het dorp Douma brand hadden gestoken. Zijn vader, moeder en 4-jarig broertje werden levensgevaarlijk gewond.
De aanslag op het huis van de familie Dawabsha lokte tal van protesten uit, waarbij ook in Hebron, Halhul en Kafr Qaddum gewonden vielen. De site Arab48 meldt dat ook in Galilea, in de Palestijnse plaatsen in Israel zelf, demonstraties plaatsvonden. Onder meer gebeurde dat in Nazareth. Akka en Taibeh. 
Israelische leiders hebben met afschuw gereageerd op de brandstichting in het huis van de familie Dawabsha en in veel Joodse kringen heerst de overtuiging dat het ging om een uitzondering, een geïsoleerd feit. Dat is niet het geval. Los van het feit dat de hele bezetting en de nederzettingenpolitiek al een collectieve aanval op het bezit, en de juridische integriteit van Palestijnen inhoudt, maakt geweld daar een onlosmakelijk onderdeel van uit. Veel Joden sluiten hun ogen voor het feit dat wandaden bedreven door kolonisten een vrijwel dagelijks voorkomend fenomeen is, van vernieling van eigendommen, het omhakken van bomen, diefstal van oogsten en grond, tot mishandeling en brandstichting.  OCHA (het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire zaken van de VN)  heeft bijgehouden dat dit jaar, tot en met juni, 119 aanvallen van kolonisten op Palestijnen of hun eigendommen plaatsvonden, verleden jaar waren dat er 331.  
De organisatie Yesh Din heft bijgehouden hoe van deze daden door laksheid van de politie vrijwel nooit de  daders worden gevonden. of gearresteerd. Klik hier voor lijst van hun rapporten. De journalist Yossi Gurwitz heeft op basis van hun cijfers beschreven dat - als de daders al worden gepakt - de kans dat ze door een rechter worden bestraft ook buitengewoon klein is. Zijn conclusie is dat een wandaad van kolonisten ene kans van 1,9% heeft om ooit tot een veroordeling te leiden.
En dan hebben we het nog niet gehad over het geweld van het leger waarbij tot nu toe in 2015 niet alleen 20 doden maar ook ruim over de 1.000  gewonden vielen, waarbij een doofstomme man en een jongen die een oog verloren en een jongen van 14 in Gaza die zijn testikels kwijtraakte. Veel, zoniet bijna al deze gevallen roepen vragen op, maar onderzoeken worden zelden gehouden. Ook niet in gevallen zoals het recente doodschieten van een 17-jarige, weg vluchtende jongen die door een kolonel in de rug werd geschoten, een duidelijk geval van moord.   

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...