vrijdag 28 augustus 2015

Protest tegen afbraak Bedoeïenendorp Umm al-Hiran in de Israelische Negev


Enkele honderden Palestijnse en Joodse Israeli's hebben donderdag een protestdemonstratie gehouden bij Bedoeïenendorp Umm l-Hiran in de Naqab (Negev) woestijn tegen de ophanden zijnde sloop van het hele dorp om plaats te maken voor een nieuw dorp voor Joodse bewoners, Hiran geheten. Het Israelische hooggerechtshof gaf onlangs het groene licht voor de verdrijving van de ongeveer 700 inwoners en voor de sloop van van het volledige -- nooit door Israel erkende - dorp. De inwoners, die ook in 1948 al van hun oorspronkelijk woonplaats werden verdreven (om plaats te maken voor een kibbutz) zijn destijds op last van het militaire gezag waaraan de Palestijnse inwoners van Israel tot 1966 waren onderworpen, gaan wonen op dit stuks (staats) land. Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat zij daar in feite een soort ''krakers'' zijn, zodat ze nu ten tweeden male worden weggejaagd om plaats te maken voor een Joods dorp.

Behalve de inwoner van Umm al-Hiran namen aan de demonstratie leden van de Palestijnse politie partijen en afgevaardigden in de Knesset deel, evenals een aantal leden van het Joods-Israelische vredesfront. De demonstranten riepen onder meer op tot het beginnen van een internationale media campagne tegen de sloop. Bij het in bezet gebied gelegen dorp Susiya, dat eveneens en ongeveer op de zelfde dag van het Israelische hooggerechtshof te horen had gekregen dat het in zijn geheel mocht worden afgebroken, heeft dat geholpen. Nadat de protesten internationaal steeds luider werden, kwam het Israelische leger ineens tot de ontdekking dat de Palestijnse inwoners van Susiya toch al minstens sinds de vorige eeuw eigenaars waren van de grond. 

Bulldozers zijn overigens al afgelopen zondag al begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden in Umma al-Hiran ten behoeve van de aanleg een weg.De aspirant inwoners van het te bouwen Joodse dorp Hiran wonen intussen al in tijdelijke woningen in de omgeving.(Foto's Ma'an)

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...