donderdag 20 augustus 2015

Spaans reggae festival haalt bakzeil onder zware druk: Matisyahu mag alsnog komen zingen


Het Rototom Sunsplash Reggae Festival heeft na zware druk van diverse kanten excuses gemaakt en in een verklaring gezegd dat de Joodse zanger Matisyahu alsnog aanstaande zaterdag mag komen opteden  Eerder had het festival het optreden van Matisyahhu afgezegd omdat hij weigerde afstand te nemen van de jongest Gaza-soorlog en zich uit te spreken voor een Palestijn staat. Het festival noemde dat nu een fout, die was gemaakt onder invloed van de pro-Palestijnse BDS-bweging.
De nieuwe opstelling van het festival kwam, schrijft het persbureau AP, nadat het World Jewish Congress de Spaanse premier Rajoy een brief had geschreven waarin het hem vroeg de actie van het festival te veroordelen. Het noemde het annuleren van de uitnodiging aan Matisyahu ''schandalig gedrag" dat om krachtig optreden van de Spaanse regering vroeg. Het WJC voegde eraan toe dat '' de anti-semitische aspecten ervan niet in het belang van Spanje waren''. Het suggereerde dat de Spaanse staat zou moeten overwegen de subsidie voor het festival in te trekken.
De Spaanse regering gaf daarop een verklaring uit waarin het zei het feit dat Matisyahu een verklaring over zijn politieke stelingname moest afleggen die aan geen van de andere artiesten werd gevraagd, een onaanvaardbare vorm van discriminatie te vinden. Het zei begrip te hebben voor het feit dat de Joodse gemeenchappen in Spanje moeite hebben met de beslissing. Eerder had het gemeentebestuur van Valencia, waar het festival wordt gehouden, al zijn afkeuring laten blijken. De Federatie van Joodse Gemeenten in Spanje had laten weten juridische stappen te overwegen, die waarschijnlijk ook financiële consequenties voor het festival gehad zouden kunnen hebben. Het lijkt erop dat de organisatoren van het festival, dat afhankelijk is van overheidssubsidies, en dat zich ervan bewust is dat de huidige Spaanse regering-Rajoy uitermate pro-Israelisch is, eieren voor hun geld hebben gekozen en de zaak hebben teruggedraaid.
Voor de afdeling Valencia van de BDS beweging zou dit alles een les moeten zijn. De beweging gaf temidden van alle afkeurende reacties een  verklaring uit waarin het aangaf dat Matisyahu de oorlogen in 2007 en 2009 in Libanon en Gaza had gesteund, evenals in 2010 doodschieten van negen Turken aan boord van het schip de Mavi Maramara dat op weg was naar Gaza. Verder zou hij hebben opgetreden voor de Joodse lobby AIPAC in de VS en de nederzettingen op de Westoever steunen. Nadere bestudering van deze opsomming is niet vreselijk overtuigend, Matisyahu komt eruit naar voren als een tamelijk zwevend persoon, die niet veel kaas heeft gegeten van politiek. Waarschijnlijk was het nogal een overdreven actie om hem te boycotten.
Aan de andere kant is de reactie van de het WJS, de Spaanse regering en de Joodse gemeenschap in Spanje natuurlijk waanzinnig buiten proportie. Onmiddellijk wordt de term ''antisemitisme'' in stelling gebracht.  Eigenlijk maakt dat vooral één ding heel duidelijk, en dat is dat cultureel boycotten, iets wat schering en inslag is op de de Westoever, alleen DOOR Joden gedaan mag worden, maar niet Joden mag worden aangedaan, want dan is het in Joodse ogen, maarook in grote delen van de Westerse wereld, antisemitisch, discriminerend en fout. De BDS-beweging zou er goed aan doen om nog eens goed na te denken over hoe ze dat probleem het beste kan tackelen.

9 opmerkingen:

Peter zei

De antisemieten, jij incluis, halen bakzuil. Hahahaha
Raak hen in hun portemonnee en zie hoeveel hun (smerige) 'argumenten' waard zijn.

Abu Pessoptimist zei

Peter (of wie je ook bent),
Het optreden van het World Jewish Congress zal er zeker toe bijdragen dat het antisemitisme wordt teruggedrongen in de wereld, denk je niet?

Boris zei

“But really I’m not political.”

http://jewschool.com/2015/08/37644/thoughts-on-matisyahu-and-bds/

Peter zei

Jij zorgt er wel voor dat het aangewakkerd wordt en in ieder geval nooit verdwijnt. Heulen met Hamas zoals jij deed op de Dam 11 juli laat zien dat jij niet kosjer bent, net zomin als die hele kliek waarvan je deel uitmaakt. Zelfs Finkelstein (weerzinwekkende leugenaar en antisemiet) zei in een interview (youtube) dat als het doel van de BDS-sekte bij iedereen bekend zou zijn het gros zou weglopen. Dat het doel vernietiging van Israël is zei ook de oprichter van de sekte, Omar Barghouti, alleen de ratten lopen gewoon achter de vanger aan zonder zich in de achtergrond te verdiepen.
Wat ik direct in het begin zei dat het een antisemitische sekte is blijkt steeds weer te kloppen. Niks producten uit Judea en Samaria, gewoon alles en iedereen verketteren en boycotten en wereldwijd. Of het een Jood is uit Israël of uit de VS, hij dient vernietigd te worden. En jij doet er natuurlijk ijverig aan mee.

joop zei

Wat zou ik graag daar mijn Pro-Palestijnse buttons willen uitdelen....

Abu Pessoptimist zei

Peter,
scherpe tekst. Als je hier nog eens terug wilt komen op dit blog om iedereen voor Hamas-vriend, leugenaar en antisemiet uit te maken, moet je wel je emailadres even geven, want dit is de laatst keer zonder geweest (geldt trouwens ook voor Joop).
BDS is inderdaad niet persé gericht tegen producten van de nederzettingen. Het doel is 1) einde aan de bezetting, 2) gelijke rechten voor Joden en Palestijnen in Israel en bezet gebied, 3) erkenning van het recht op terugkeer. Dat types zoals jij het beëindigen van de bezetting en het toekennen van gelijke rechten gelijkstellen met de ''vernietiging van Israel'' zegt veel over jullie, en ook over het huidige Israel.

Wim van Dijk zei

Bezetting is dus de bevrijding van het recht op zelfbeschikking voor het Joodse volk.

Abu Pessoptimist zei

Frank, (is dat een alias voor ''Peter''?)
Als je wilt dat jouw reacties waarin je mij - wegen het deelnemen aan een demo op 11 juli - voor verblinde antisemiet en potentiële Kapo uitmaakt hier verschijnen zal je - net zoals ik dat van Peter eiste - je naam en emailadres moeten geven.

Abu Pessoptimist zei

Boris,
sorry, ik had je ail over het hoofd gezien. Ik het stuk waar jij naar toe linkt overigens op mijn Facebook pagina gezet.

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...