dinsdag 18 augustus 2015

Reggae festival weert anti-Palestijnse zanger

Matisyahu
 Dankzij druk van de afdeling Valencia van de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) beweging heeft het 22ste Rotom European Reggae Festival  in Benicassim (bij Valencia) de uitnodiging ingetrokken aan de Joods Amerikaanse zanger Matisyahu om op te treden. Matisyahu, die uit de chassidische (streng gelovige orthodoxe) gemeenschap afkomstig is, mengt Joodse thema's met rap en reggae. De BDS beweging had gesteld dat Matisyahu in het verleden aan zionistische festivals had deelgenomen en in het openbaar had gezegd dat  Palestina niet bestaat. Het festival vroeg hem daarom zich uit te spreken voor een Palestijnse staat en tegen de recente oorlog in Gaza. Matisyahu weigerde, waarop de uitnodiging werd ingetrokken. Hij zou op 22 augustus hebben opgetreden.
Matisyahu beklaagde zich op zijn Facebookpagina: ''Werd aan andere artiesten ook gevraagd politieke uitspraken te doen voor zij mochten optreden? Het is mijn doel muziek te maken voor iedereen, ongeacht ras, geloof, land, culturele achtergrond etc.''
De Federatie van Joodse Gemeenten in Spanje veroordeelde het afzeggen van het optreden van Matisyahu in een verklaring, waarin het langzamerhand bij dit soort gelegenheid obligate geluid werd geuit dat het feit dat het festival was gezwicht voor druk van de BDS-beweging een uiting was van ''antisemitische lafheid''.

3 opmerkingen:

Alexander zei

Lijkt er op dat hij toch komt spelen, BDS FAIL !

ST Hoyinck zei

Het gaat niet om een Israëlische artiest, maar om een Amerikaan van joodse afkomst. Het geeft dus geen pas hem als Amerikaan en jood aan te spreken op het beleid van de Israëlische regering. Dat is net zo onzinnig als iedere moslim aan te spreken op het geweld van Al Qaida of IS, of te verwachten dat zij dat publiekelijk afkeuren.

Abu Pessoptimist zei

ST Hoyinck,
Ik heb hem ook geen Israeli genoemd. Maar ik vind dat Joden, Amerikaanse Joden of waar dan ook vandaan, best op het Israelische beleid mogen worden aangesproken als zij dat beleid van harte steunen. Of Matisyahu dat doet, is volgens mij geen uitgemaakte zaak. Wat dat betreft is het de vraag of het gerechtvaardigd was van het festival om hem te weren.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...