woensdag 26 augustus 2015

Israel sloopt twee huizen en zeven winkels even buiten Jeruzalem


 (Foto Wafa)

Israel heeft woensdagmorgen vroeg in het dorp 'Eizariyya bij Oost-Jeruzalem negen metalen schuren gesloopt. Twee daarvan werden als woonhuis gebruikt, de zeven andere dienden als winkels. De sloop werd uitgevoerd zonder voorafgaande waarschuwing en onder het motto dat de gebouwen geen vergunning hadden. Zij staan op een plek waar Israel een nieuw stuk van de 'gehate 'scheidingsmuur'' wil gaan bouwen.
Woordvoerder Hani Halabiya van het Volksverzetscomité, vertelde het persbureau Ma'an  dat een aantal van de bouwsels toebehoorden aan Sami Abu Ghaliya, een vertegenwoordiger van Bedoeïenenstammen bij Jeruzalem binnen de Fatah-beweging van Mahmoud Abbas. Andere waren gehuurd door Palestijnen uit Jeruzalem, Hebron, 'Eizariyya, of behorend tot de Jahalin-Bedoeïenen even buiten Jeruzalem.
Eén van de schuren was het woonhuis van Sami Abu Ghaliya, een ander, een mobiel onderkomen, werd gebruikt als slaapplaats voor zijn werknemers. De zeven andere schuren herbergden onder meer een kruidenierszaak, een autowasserij, en winkels die koperwerk of tweede hands meubels verkochten, aldus Halabiya. Hij voegde eraan toe dat dezelfde gebouwen al vijf keer eerder waren gesloopt en zo spoedig mogelijk weer zullen worden opgebouwd om te verhinderen dat "er een nieuw deel van de Scheidingsmuur gebouwd wordt op die plaats."
Sami Abu Ghaliya, van wie het huis van 100 vierkante meter werd gesloopt, zei dat hij niet de gelegenheid kreeg van tevoren zijn huisraad in veiligheid te brengen. Hij en zijn familie van zes personen zijn nu dakloos.
Al-'Eizariya en Abu Dis werden door de Palestijnen altijd beschouwd als onderdeel van Oost-Jeruzalem, maar de Israelische Scheidingsmuur (ook wel ''Apartheidsmuur'' genoemd) heeft de plaatsen intussen van de stad gescheiden. Onder de Oslo Akkoorden zijn ze deel gaan uitmalen van de Westoever en vallen ze nu onder het militaire bewind, het zogenoemde ''Burgerbestuur''.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...