woensdag 12 augustus 2015

Israel sloopt in Qalandiyya, Jenin en bij het Hamra-checkpoint


De mensenrechtenorganisatie B'tselem filmde in 2011 de sloop van acht onderkomens van de Hadidiyya-clan in de buurt van het Hamra-checkpoint ten zuiden van Nablus. De Hadidiya waren eerder gevestigd op de plek wat nu de nederzetting Roi is. Israel wil ze nu opnieuw verjagen. 
  
Israel  heeft dinsdagmorgen een gebouw van drie verdiepingen vernield in de industriële zone van Qalandiya, ten noorden van Jeruzalem. De eigenaar, Mazin Abu Diab, heeft dat meegedeeld aan Ma'an News. Maandag werden ook diverse commerciële gebouwen gesloopt in de regio Jenin, evenals een aantal onderkomens van Bedoeïenen in de Jordaanvallei, in de buurt van het Hamra-checkpoint bij Nablus.
Abu Diab, de eigenaar van het gebouw bij Qalandiya, zei dat het gebouw twee conferentiezalen bevatte, en vier kantoren, plus nog wat andere vertrekken, in totaal 220 vierkante meter. Het gebouw was gebouwd in 1971, in 2013 was er een deel aangebouwd. Abu Diab had tevergeefs geprobeerd vergunningen te krijgen. Qalandiya ligt grotendeels in ''Area C'', de 60% van de Westoever, waar Israel het 100% voor het zeggen heeft. Palestijnen krijgen in dat gebied vrijwel nooit bouwvergunningen.

In het dorp al-Jalameh ten noorden van Jenin werden maandag een cafetaria, een restaurant, een reparatiewerkplaats voor auto's en een taxibedrijf gesloopt, meldde de burgemeester va het dorp, Khaled Abu Farha, aan WAFA. De inhoud van de zaken werd geplunderd, zei hij. De eigenaars van de bedrijven hadden verleden jaar een aanzegging gekregen dat het leger van was de gebouwen te vernielen.
Eveneens maandag werd een aantal onderkomens vernield van Bedoeïenen in de buurt van het Hamra-checkpoint ten zuiden van Nablus. Volgens Malek Bisharat, een van de eigenaars, dateerde sommige structuren nog van vóór de bezetting van de Westoever door Israel in 1967. (Leden van Machsom Watch, de organisatie die de bezigheden van het leger bij de checkpoints in het oog houdt, heeft inderdaad foto's gemaakt van resten van stenen huizen en oude waterputten). Isarel probeert al een aantal jaren de bewoners in de buurt van het checkpoint te verjagen. Vroeger bewoonden ze het terrein dat nu is ingepikt door de nederzetting Roi. Nu moeten ze opnieuw weg. Ook in juni van dit jaar  werden hier tenten watertanks en schuren vernield, maandag werd er opnieuw gesloopt. Voor volgende week staan nog meer sloopacties op het programma. 
Ook de Jordaanvallei behoort tot ''Area C''. In 2013 heeft Israel op de Westoever volgen cijfers van de VN 390 Palestijnse huizen en gebouwen gesloopt, ruim twee keer zoveel als het jaar ervoor, toen waren het er 172. Het afgelopen jaar 2014 waren het er 590. Daarbij werden 1,177 mensen dakloos.Dit jaar belooft opnieuw een topjaar te worden. Alleen al in januari werden 77 gebouwen gesloopt.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...