vrijdag 14 augustus 2015

Hongerstakende Palestijnse advocaat Mohammed 'Alan raakt in coma


(Foto Haaretz, genomen tijdens een demonstratie toen 'Alan in het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva lag)

De Palestijnse ''administratieve gevangene'' Mohammed 'Allan, is vrijdag op de 60ste dag van zijn hongerstaking in coma geraakt, nadat hij daarvoor een epileptische aanval had gehad. De Palestijnse Vereniging van gevangenen heeft dat meegedeeld.. De 33-jarige 'Allan ligt aan de beademing in het Medisch Centrum Barzilai in Ashkelon. Zijn toestand is kritiek, hij kan elk moment overlijden.
De Israelische Gevangenis Dienst heeft naar aanleiding van het nieuws onmiddellijk een staat van verhoogde waakzaamheid in alle gevangenissen afgekondigd. Het Comité voor de Gevangenen van de Palestijnse Autoriteit meldde dat in de Ramon, Nafha, Negev en Eshel gevangenissen het vrijdaggebed is geannuleerd, dat de afdelingen zijn gesloten en alle activiteiten stilgelegd. Niemand mag zijn cel uit. .
Donderdag had de Israelische gevangenisautoriteit nog een verzoek geweigerd om 'Allan op grond van zijn snel verslechterende gezondheid vrij te laten.

'Alan, een 33-jarige advocaat uit het plaatsje  Einabus ten zuiden van Nablus, zat al negen maanden gevangen als ''administratieve gevangene'', (wat betekent: zonder vorm van proces). Hij was twee maanden geleden uit protest tegen deze rechteloosheid in hongerstaking gegaan. Ruim een week geleden werd hij naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva vervoerd om als eerste gevangene dwangmatig te worden gevoed, onder een nieuwe Israelische wet die dat mogelijk maakt. De artsen in het Soroka-ziekenhuis weigerden dat echter, op grond van het feit dat de Internationale Vereniging van Artsen dwangvoeding als een vorm van marteling heeft bestempeld. 'Alan werd daarop maandag overgebracht naar het Barzilai centrum in Ashkelon, kennelijk in de verwachting van de Israelische autoriteiten dat hij daar dan wel dwangmatig zou worden gevoed. Maar intussen sprak ook de leiding van Israels Vereniging van Artsen zich uit tegen dwangvoeding en weigerde het hoofd van het Barzilai centrum eveneens om de dwangvoeding te laten plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...