donderdag 20 augustus 2015

Advocaat Mohammed 'Allan beëindigt hongerstaking


Vrijheid voor de gevangene Mohammed Nasser ed-Din 'Allan, ja tegen de honger, duizendmaal nee tegen toegeven,'' staat er op de poster (Foto AFP)

Update vrijdag. Hongerstaker Mohammed 'Allan is donderdag ontwaakt uit zijn tweede coma en heeft zijn hongerstaking beëindigd,. De 31-jarige advocaat uit Einabus wordt intraveneus gevoed, aangezien hij nog geen voedsel kan verdragen en krijgt extra vitaminen en andere noodzakelijke stoffen waaraan hij een tekort heeft opgebouwd tijdens zijn staking van zo'n 66 dagen. Wel kan hij water drinken.
Hij heeft een onderhoud gehad met zijn advocaat en begrijpt de strekking van de uitspraak van het Israelische hooggerechtshof. Dit houdt in dat zijn detentie voorlopig is opgeschort totdat er duidelijkheid is over de vraag of hij blijvende hersenschade heeft opgelopen tijdens de hongerstaking. 'Allan die gelieerd is aan de Islamitische Jihad, blijft voorlopig in het Barzilai Medisch Centrum in Ashkelon.
Woensdag was 'Allan opnieuw in een coma geraakt, maar ditmaal in een coma die het gevolg is van medisch ingrijpen. Zijn toestand was toen kritiek. Het Israelische hooggerechtshof bepaalde dezelfde dag naar aanleiding van een verzoekschrift van 'Allans advocaat om hem vrij te laten, dat zijn ''administratieve detentie'' voorlopig is opgeheven als gevolg van zijn medische situatie.
Het hof nam daarbij in overweging dat een MRI-scan heeft aangetoond dat 'Allan hersenschade heeft opgelopen. Mogelijk is die schade te wijten aan 'Allans weigering om ook vitamines in te nemen tijdens zijn meer dan 60 dagen oude staking. Het is nog niet duidelijk of de schade blijvend is. Als dat het geval blijkt te zijn, zal hij onvoorwaardelijk in vrijheid worden gesteld.
De krant Haaretz meldt dat 'Allan, toen hij woensdag weer even bij kennis was, niet in staat was coherent met zijn advocaat te overleggen over een aanbod van de Israelische regering, waarbij hij in november in vrijheid zou worden gesteld als hij zijn staking opgaf. Eerder bood Israel aan hem alleen nog twee jaar vast te houden, en vervolgens om hem vrij te laten als hij bereid was zich voor vier jaar het land uit te laten zetten. Die voorstellen wees 'Allan resoluut van de hand.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...