donderdag 6 augustus 2015

Israel zet vier families in Silwan uit hun huis


Beit Yonatan, het Yonatan-gebouw (het gebouw waar de lange vlag uithangt) van Ateret Cohaniem dat volgens de in de wijk Silwan geldende bouwvoorschriften vijf verdiepingen te hoog is en daarom op grond van een gerechtelijk bevel al in 2009 had moeten zijn afgebroken. (Foto Silwanic). 

Vier Palestijnse families in Silwan, een wijk van Oost-Jeruzalem, hebben woensdag te horen gekregen dat ze volgende week hun huis uit zullen worden gezet. Het gaat om de gezinnen van vier broers Abu Nab,  samen ongeveer 40 personen. De familie Abu Nab heeft in het huis gewoond sinds zij in 1948 werd verdreven uit West-Jeruzalem. De uitzetting, schrijft de krant Haaretz, is de eerste fase van een proces waarbij tientallen Palestijnse families zullen worden uitgezet om plaats te maken voor families van Joodse kolonisten.  
Het verhaal gaat al wat verder terug en heeft te maken met het streven van de de organisatie Ateret Cohanim (Kroon van de Priesters) om samen met de organisatie Elad Arabisch Oost-Jeruzalem geleidelijk te verjoodsen. Ateret Cohaniem heeft tot dat doel al meer dan tien jaar geleden bij de rechter een claim neergelegd die teruggaat op het feit dat een Sefardisch Joodse organisatie, Hekdesh Benvenisti, tot 1948 een stuk land in Silwan bezat van 5,5 dunam (ruim een halve hectare), waarop met name Jemenitisch-joodse emigranten woonden. (Het gebouw dat de familie Abu Nab van een Arabische huisbaas had gehuurd, was ooit een Jemenitische synagoge).
Ateret Cohanim had de rechten van Hekdesh Benvenisti speciaal overgenomen met de bedoeling om met succes een zaak tegen de huidige Palestijnse eigenaars te kunnen beginnen. En de rechter kende de claim van Ataret Cohaniem toe op grond van het feit dat Joden hun verloren eigendommen van voor 1948 kunnen claimen, iets wat voor Palestijnen helaas onmogelijk is. Iedereen is natuurlijk voor de wet gelijk in de rechtsstaat Israel, maar sommigen zijn toch net een pietsie gelijker dan anderen zullen we maar zeggen, om met George Orwell te spreken. De broers Abu Nab konden zich zelfs niet beroepen op huurbescherming. Hoewel ze in het huis zijn geboren, noemde de advocaat van Ateret Cohanim hen''indringers''.

De uitzetting van de broers en hun families had al veel eerder kunnen plaatsvinden, maar door een vreemde speling van het lot is dat niet gebeurd. In 2009 was er namelijk ook een gerechtelijke uitspraak dat het Yonatan-gebouw dat Ateret Cohanim midden in Silwan had neergezet, zou moeten worden gesloopt. Het gebouw was zonder vergunning neergezet en bovendien vijf verdiepingen hoger dan ter plekke volgens het bestemmingsplan was toegestaan. Burgemeester Barkat van Jeruzalem, die zich niet onpopulair wilde maken bij de kolonisten bepaalde dat als het Yonatan gebouw weg moest, dan ook tegelijkertijd het Abu Nab gebouw moest worden ontruimd. Maar uiteindelijk deinsden hij, en de Jeruzalemse autoriteiten, er toch steeds voor terug om het Yonatan gebouw aan te pakken. Zodat ook de boers Abu Nab konden blijven zitten.
Tot begin mei van dit jaar. Toen nam een twintigtal kolonisten van Ateret Cohaniem 's nachts met geweld bezit van het gebouw, toen drie van de vier broers met hun families op familiebezoek waren in het noorden van Israel. (De vierde broer schijnt voordien al uit het huis te zijn vertrokken). En nu is het dus toch ook officieel mis, ook al staat het Yonatan gebouw nog fier overeind.  Woensdag stond de deurwaarder voor de deur met een uitzettingsbevel, en tegelijkertijd bezetten gerechtsdienaars de winkel van de broers Abu Nab in de Oude Stad en ontdeden die volledig van alle koopwaar, want Hekdesh Benvenisti/Ateret Cohaniem kreeg ook nog huur.  
''Ik ben in dit huis geboren, net als mijn vader,'' zei Jawad Abu Nab (40), ''en we hebben een brief gekregen dat we weg moeten, maar we kunnen nergens naartoe. Ze oefenen druk uit en ze hebben alles meegenomen dat we in onze winkel hadden. Maar we gaan niet weg.''

Hagit Ofran, van de afdeling van Vrede Nu die de nederzettingen volgt, zei dat in het gebied dat van Ateret Cohaniem is, zo'n 80 Palestijnse families wonen. Niemand weet hoe lang zij kunnen blijven. Enkele maanden geleden kregen twee familie-clans van tezamen 12 gezinnen alvast  een aanzegging dat ze weg moeten.
Het Abu Nab huis.
The home, left, where the Abu Nab family has been living in Silwan.

Geen opmerkingen:

Invasie in Qabatiya maakte geen drie maar zeven slachtoffers

Het Israelische offensief  tegen Qabatiya, ten zuiden van Jenin, heeft niet drie doden opgeleverd, zoals eerder gemeld. Het was een zware aa...