zondag 23 augustus 2015

Mahmoud Abbas treedt af als voorzitter van het PLO-hoofdbestuur

d
Mahmoud Abbas is zaterdagavond afgetreden als hoofd van de Uitvoerende Raad van de PLO (het PLO-hoofdbestuur). Tien andere leden van  dit 18-koppige hoofdbestuur zijn eveneens afgetreden. Onder hen zijn Hanan Ashrawi, Ahmad Majdalani, Saeb Erekat, Ghassan al-Shaka'a, en Mahmoud Ismael. 
Wat de betekenis is van deze stap is nog niet duidelijk.  Hier en daar werd gespeculeerd dat Abbas er nu mee wil gaan ophouden. Ook werd verondersteld dat hij ontslagen doorvoert om vernieuwing van de leiding mogelijk te maken. Maar voor definitieve conclusies is het nog te vroeg. Zeer binnenkort zal worden beslist wanneer er een vergadering zal plaatsvinden van het Palestijnse parlement, de Palestijnse Nationale Raad (PNC). DE  PNC beslist over de benoemingen van leden van de Uitvoerende Raad.
Tot deze PNC-bijeenkomst blijven de afgetreden bestuurders gewoon op hun post. Pas tijdens de vergadering van de 740 leden van de PNC wordt beslist hoe de opengevallen plaatsen worden gevuld. Ook is niet onmogelijk dat het aftreden van Abbas en de zijnen een formaliteit is en dat allen, of op zijn minste een aantal van de afgetreden bestuursleden, gewoon worden herkozen.
Tayseer Qubaa, de vice-voorzitter van de PNC, zei te verwachten dat de PNC-bijeenkomst plaat zal vinden in Ramallah, op 10 september. Anderen hadden het over eind september.
Het feit dat de vergadering waarschijnlijk in Ramallah wordt gehouden, en niet op een meer neutrale plek zoal bijvoorbeeld de Jordaanse hoofdstad Amman, betekent dat er politiek gezien weinig zal veranderen. Afgevaardigden uit Syrië, Libanon en Jordanië en elders uit de wereld zullen de vergadering dan namelijk niet kunnen bijwonen - zij kunnen de Israëlische grenscontroles bij de bruggen over de Jordaan niet passeren. Dat betekent dat Abbas de regie in handen houdt en dat zijn Israel-vriendelijke koers, onder meer bestaande uit samenwerking met Israel op het gebied van de veiligheid (een eufemisme voor het gezamenlijk onderdrukking van elke oppositie), niet in gevaar zal komen. Ook de toelating van Hamas tot de PLO, waarover al jaren wordt gepraat, zal waarschijnlijk ditmaal weer niet aan de orde komen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...