dinsdag 18 augustus 2015

Leger Israel sloopt 39 tenten en schuren van Bedoeïenen bij Jeruzalem en Jericho


Bedoeïenen in Khan al-Ahmar.

Updated. Israelische bulldozers hebben dinsdag 17 tenten en onderkomens die als huis voor Bedoeïenen dienden vernield in al-Fasayel bij Jericho op de Westoever. De tenten behoorden toe aan families van de Rashayda en de Taamra-clans. Ook werden diverse andere bouwsels vernield in al-Maaber bij Jericho.  Als gevolg hiervan raakten 48 mensen  dakloos, van wie 31 kinderen.
Een dag eerder, op maandag, sloopten bulldozers van het Israelische leger 22 tenten, onderkomens en schuren voor het vee in het gebied tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma’aleh Adumim. Hierbij raakten - in de hittegolf die Israel op dit moment treft - 79 mensen dakloos, onder wie 49 kinderen.
Haaretz meldt, op basis van cijfers van de VN, dat dit het grootste aantal Palestijnen was dat op één dag dakloos werd sinds 31 oktober 2012. Ook het vee heeft nu geen mogelijkheid meer om te schuilen voor de felle zon.
De onderkomens die werden gesloopt behoorden tot vier gemeenschappen: te weten s-Sa’idi, ten westen van Ma’aleh Adumim, en drie ten noorden van in het gebied Ma'aleh Adumim, in het gebied van Wadi al-Ahmar, namelijk Bir al-Maksub, Wadi Sneysel en Abu Falah. Er wonen zo'n 400 mensen in Khan al-Ahmar., allen behorend tot de Jahalin-Bedoeïenen die na de stichting van Israel in 1948 werden verjaagd uit de Negev woestijn en zich toen vestigden in gebied ten oosten van Jeruzalem dat toe behoorde tot Jordanië.
Israel wil de Bedoeïenen in het gebied van Jericho en bij Jeruzalem opnieuw verdrijven en samenbrengen in een nieuwe stad die nog gebouwd moet worden ten noorden van Jericho. Vooral de Bedoeïenen ten oosten van Jeruzalem moeten het de laatste tijd ontgelden. Israel heeft plannen om het gebied waar zij wonen, het zogenaamde "E1-gebied'' vol te bouwen en bij Ma'aleh Adumim te trekken, zodat er één geheel ontstaat met Jeruzalem. Dit plan is al jaren oud, maar tot nu toe steeds tegengehouden door onder meer bezwaren van de VS. Als E1 wordt volgebouwd wordt de Westoever namelijk zo goed als in tweeën geknipt.

Geen opmerkingen:

VS doet niet mee met Israelische aanval op Iran, Israel mobiliseert 2 divisies voor Rafah

Het Israelische oorlogskabinet vergadert (Isr. regeringsvoorlichtingsdienst)  President Biden heeft de Israelische premier Netanyahu verteld...