vrijdag 21 augustus 2015

B'tselem: ''De golf van sloopactiviteiten van het Israelische leger in 'Area C' houdt aan''


Het huis van de familie Daraghmeh in Khirbet Einum vóór en na de sloop.. (Foto B'tselem, 20 augustus 2015)   

De mensenrechtenorganisatie B'Tselem meldt:  
 In de ochtend van 20 augustus kwamen afgevaardigden van het ''Burgerbestuur'' en militairen naar Khirbet Einun, dat 5 km ten oosten van Tubas ligt. De militairen sloopten de huizen van twee families (bestaande uit 11 mensen van wie 7 kinderen) en een schaapskooi. Daarna gingen de militairen naar Khirbet ad-Deir, een gemeenschap tussen het Palestijnse dorp Ein al-Beida en de Jordaanse grens. Hier sloopten het ze het huis van een familie 8 personen, drie van hen kinderen. Ook sloopten de autoriteiten een ongebruikt gebouw in Khirbet Samra, ten zuidoosten van Tubas.
In de Jordaanvallei heersen op dit moment temperaturen van tegen de 40 graden Celsius.
In de meeste gemeenschappen in dit gebied (zoals in de rest van Area C), verhindert Israel dat de Palestijnen permanente huizen bouwen of dat die worden aangesloten op de waterleiding of het elektriciteitsnet. Negentien mensen, van wie 10 kinderen werden zo aan de extreme hitte overgeleverd, zonder dat er sprake was van enige voorziening.
Het is de derde keer deze week dat de autoriteiten in dit gebied in Area C huizen slopen en gebouwen die nodig zijn om een inkomen te verwerven. De golf van sloopactiviteiten maakte tientallen mensen dakloos in de extreme hitte van de maand augustus. Sinds 5 augustus 2015 heeft het Burgerbestuur (de naam voor het militaire bestuur van de Westoever, AbuP) 34 onderkomens van bewoners en 31 andere gebouwen in de Palestijnse gemeenschappen vernietigd in de Vallei van de Jordaan, in de buurt van Ma’ale Adumim, en in de zuidelijke heuvels van het district Hebron. In totaal 167 mensen (van wie 101 kinderen) verloren hierdoor hun huizen. De sloopacties vinden plaats in de context van een streven van de het leger en het Burgerbestuur om Palestijnse gemeenschappen uit Area C te verwijderen. De verdrijving van deze gemeenschappen is in strijd met de voorzieningen van het internationale recht, dat de verdrijving van beschermde personen verbiedt, tenzij uit militaire noodzaak of ter bescherming van hun eigen veiligheid.
(Noot van AbuP.": Area C is het gedeelte van de Westoever dat volgens de Akkoorden van Oslo geheel onder Israelisch bestuur is gebleven. Area A valt volgens die akkoorden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit en in Area B delen Israel en de PA de verantwoordelijkheid. In Area C liggen alle nederzettingen - afgezien van de nederzettingen die ook volgens de Israëlische wet ''illegaal'' zijn, de zogenoemde ''outpostts''. Het gebied van Area C beslaat 61% van de Westoever). 

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...