vrijdag 31 juli 2015

Twee Palestijnse slachtoffers op één dag: Israeli's schieten nu jongen dood in Gaza


Jongeren protesteren bij het Huwara checkpoint bij Nablus, in het noorden van de Westoever, na de brandstichting in het dorp Douma. (Foto Arab48)

Israelische militairen hebben vrijdag een jongen doodgeschoten in Noord-Gaza.  Het was de 17-jarige Mohammad Hamid al-Masri. Zijn vriend raakte gewond. Na de dood  van de baby Ali Dawabsha bij een brandstichting in het dorp Douma op de Westoever, was Mohammed al-Masri de zesde Palestijn  die deze maand door Israeli's werd gedood en de 20ste dit jaar.
 Medische bronnen vertelden Ma'an News dat Al-Masri werd beschoten in de buurt van Beit Lahiya. Hij stierf ter plekke. Zijn vriend werd niet levensgevaarlijk gewond. Getuigen zeiden dat de twee plotseling werden beschoten toen ze niet ver van de strook die door Israel tot ''bufferzone'' is uitgeroepen aan het wandelen waren.
Het leger had een ander verhaal. Er zouden in Gaza protesten hebben plaatsgevonden in de buurt van de grens naar aanleiding van het verbranden van de baby in Douma, eerder op de dag. Volgens de legerwoordvoerder waren er twee schietincidenten. In het eerste naderden twee personen het grenshek en hadden de militairen hen toegeroepen dat ze moesten stoppen. Een van hen liep toch door, en daarop was in de lucht geschoten en vervolgens op de ''onderste ledematen van de verdachte''. Volgens de woordvoerder hadden de twee zich na de schoten van het hek verwijderd.

In het tweede incident gooiden volgens het leger vijf Palestijnen stenen naar het grenshek. Soldaten zouden daarop op hun benen hebben gevuurd. Later hoorde het leger dat een Palestijn was gedood, maar het was onduidelijk bij welk van de twee beschietingen het slachtoffer was gevallen.
Ook op de  Westbank werd geprotesteerd na de dood van de 1,5 jaar oude Ali Dawabsha.  Vrijdagmiddag werd daarbij één Palestijn zeer ernstig gewond, doordat  Israelische soldaten het vuur op hem hadden geopend. Hij kreeg een schotwond in de borst en werd naar een ziekenhuis in Ramallah vervoerd waar hij werd geopereerd. Hij zou een molotovcocktail naar de uitkijkpost van de militairen in de buurt van Bir Zeit hebben gegooid.
Zes andere Palestijnen werden minder ernstig gewond. In Hebron kreeg een man een schotwond in zijn been en in Halhul in het zuiden van de Westoever werden zes mensen gewond door traangas en Ruger-kogels (een soort scherpe munitie ''light'').  In Kafr Qaddum in het noorden van de Westoever viel één gewonde door Ruger-kogels.
Israel had, in afwachting van protesten na de dood van de baby in Douma, meteen de Aqsa-moskee gesloten voor alle mannen beneden de 50. Het gevolg was dat grote aantallen Palestijnen die ochtend het vrijdaggebed noodgedwongen verrichtten in de straten van Jeruzalem. (Zie de foto hieronder)
 (Foto Ma'an)

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...