donderdag 16 juli 2015

''Zionistische Unie in gesprek over toetreding tot de regering-Netanyahu''

FILE: Prime Minister Benjamin Netanyahu with Zionist Union leader Isaac Herzog in the Knesset, January 20, 2014 (AP Photo/Ariel Schalit)
 Netanyahu en Herzog. (de foto, van AP, is genomen in januari 2015)

De Israelische premier Netanyahu en de leider van de Zionistische Unie, Isaac Herzog, zijn al een paar weken aan het praten over de vorming van een gezamenlijke regering. De contacten worden geleid door de Israelische president Reuven Rivlin. Dat meldt  Haaretz woensdag. Rivlin zou vooral hebben gefunctioneerd als een ''go-between'' die mondelinge boodschappen zou hebben doorgegeven.
De kans dat de Zionistische Unie (een samengaan van de Arbeidpartij en de formatie HaTenua van Tzipi Livni) aan de regering gaat deelnemen lijkt gestegen na het akkoord dat de 5 +1 mogendheden deze week in Wenen sloten met Iran over de Iraanse nucleaire capaciteiten.
Netanyahu die mordicus tegen dit akkoord is en heeft gezegd dat het een groot gevaar voor Israel inhoudt,  zei in de Knesset dat ''een eenheidsfront nodig is om onze toekomst en overleving veilig te stellen. De leerlingen van Jabotinsky (i.e. de Likud) moeten in zich in deze zaak de handen ineen slaan met de leerlingen van Ben Gurion (d.w.z. de Arbeidpartij)''. Ook Herzog heeft de afspraken met Teheran ''een slechte deal'' genoemd en gezegd dat hij zich ertegen zal verzetten.

Bronnen zowel binnen de Likud als binnen de Zionistische Unie bevestigden het bestaan van de contacten, volgens Haartez. Een bron zei dat de Zionistische Unie als zij toetreedt tot de regering-Netanyahu de portefeuilles Buitenlandse Zaken en Defensie kan krijgen. Zehava Galon, de voorzitster van de linkse Meretz-partij, bevestigde woensdag in een gesprek met de legerradio eveneens dat Likud en de Zionistische Unie in gesprek zijn over verbreding van de coalitie. Volgens haar kon dit in enkele dagen zijn beslag krijgen. Het ''Iraanse akkoord'' had de zaken versneld volgens haar. Assistenten van Netanyahu noemden haar opmerkingen ''volstrekte nonsens''. Herzog noemde wat ze zei ''domweg belachelijk''. En Herzogs collega in de Zionistische Unie, Tzipi Livni, ontkende donderdag tegenover The Jerusalem Post in alle toonaarden dat er sprake zou zijn van een toenadering.  ''Er zijn absoluut geen gesprekken over een toetreden van de Zionistische Unie tot de regering-Netanyahu,'' zei ze. ''Er gaapt een  diepe kloof tussen ons.'' 
Politieke analisten denken echter dat er wel degelijk een kans is dat een brede coalitie in de maak is. Herzog prak in maart bij het aantreden van de regering-Netanyahu wel ferme taal - hij sprak van ''een circus'' - , maar aangenomen wordt dat hij tot de conclusie is gekomen dat hij onder de huidige krachtsverhoudingen in het parlement nauwelijks een effectieve oppositie kan voeren.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...