maandag 20 juli 2015

De elektriciteitscentrale van Gaza houdt er weer een keer mee opDe elektriciteitscentrale van Gaza houdt er weer een keer mee op. Deze maandagavond komt de centrale stil te liggen, omdat de energie-autoriteit, de instantie die verantwoordelijk is voor de stroomleverantie, de prijs van de brandstof niet meer kan betalen.  De Palestijnse regering van nationale eenheid heft een belasting op de brandstof , waardoor de prijs met 50% is gestegen tot 3,5 shekel (ongeveer 70 eurocent) per liter. De centrale verbruikt zo'n 400.000 tot 600.000 liter diesel per dag. Gedurende een soort overbruggingsperiode had de eenheidsregering zelf de belasting voor haar rekening genomen, maar na het einde van de Ramadan liep die periode af.
De stroom in Gaza wordt voor 62% geleverd via 10 hoogspanningsleidingen vanuit Israel. Egypte levert 8% aan de zuidelijke stad Rafah. En de centrale levert zo'n 30%, zijnde 75 Megawatt, waarvan 40 MW naar Gaza-stad gaat, 10 MW naar Noord-Gaza en ongeveer 15 MW naar Midden-Gaza.  Die 65 Megawatt is overigens 50% van de capaciteit van de centrale. Israel heeft de centrale bij diverse gelegenheden gebombardeerd en reparaties kunnen nooit naar behoren worden uitgevoerd, omdat de Israelische blokkade van Gaza de import van onderdelen verhindert. Sinds in 2006 bij een Israelisch bombardement twee van de zes transformatoren van de centrale werden vernield, draait de centrale daarom na provisorische reparaties, waarbij een gedeelte is ''gekannibaliseerd'' (dat wil zeggen waarbij onderdelen uit turbines en dergelijke zijn gesloopt om andere draaiende te houden), op halve kracht. 
 Een tweede mankement dat de centrale steeds blijft achtervolgen is gebrek aan geld om de brandstof te betalen. Ook dit is natuurlijk een gevolg van de blokkade die elke economische activiteit in Gaza verlamt, ruim de helft van de beroepsbevolking werkloos heeft gemaakt en zo'n kleine 80% van de gezinnen afhankelijk heeft gemaakt van voedselhulp. Het is dan ook de zoveelste keer dat de centrale dicht gaat tot er weer een nieuwe tijdelijke oplossing wordt gevonden, of - zoals eerder is gebeurd - een land als Qatar bijspringt met een subsidie van enkele miljoenen. 
Met de sluiting is dus het wegvallen van 30% van de capaciteit gemoeid. Maar dat is op dit moment niet de enige calamiteit. Eerder deze week vielen door een technisch mankement ook twee Israelische hoogspanningsleidingen uit, en dat was een verliess van 25% van de capaciteit. Grote delen van Gaza, dat al langer op rantsoen was niet meer dan acht uur per dag stroom kreeg, zullen het nu even helemaal zonder moeten doen.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...