donderdag 23 juli 2015

Westoever: Israelische militairen doden tweede Palestijn binnen 24 uur

Falah Abu Mariya (Ma'an)
Updated (zie onderaan). Israëlische militairen hebben donderdagochted vroeg opnieuw een Palestijn op de Westoever doodgeschoten. Het was de 53-jarige Falah Hamdi Abu Mariya uit Beit Ummar bij Hebron. Hij werd gedood in zijn eigen huis Twee van zijn zoons raakten bij de inval van de troepen gewond. Abu Mariya was de tweede Palestijn die in 24 uur tijd door de Israeli's werd doodgeschoten en de 17e Palestijn op de Westoever die dit jaar op een dergelijke wijze aan zijn einde kwam. Woensdagmorgen vroeg schoten de Israeli's in Burqin de 21-jarige Muhammad Alawna dood.
Mohammad Ayyad Awad, de woordvoerder van het Volkscomité tegen de Muur en de de Nederzettingen in Beit Ummar, zei dat militairen, waaronder een undercover eenheid, het huis van Abu Mariya binnenvielen en het vuur openden op de 22-jarige zoon Mohammed, die door twee kogels werd getroffen in het bekken. Toen Falah Abu Mariya zijn zoon te hulp wilde komen werd hij zelf ook neergeschoten. Hij werd met twee schotwonden in de borst naar het Ahli ziekenhuis in Hebron vervoerd, maar daar overleed hij.
Mohammed, de zoon, heeft in hetzelfde ziekenhuis een operatie ondergaan en zijn toestand wordt omschreven als ''stabiel''. Falahs andere zoon Ahmad (25) raakte eveneens gewond. Hij werd geraakt door fragmenten van kogels, en ook hij belandde in het Ahli ziekenhuis. Maar zijn verwondingen zijn niet ernstig.
Haaretz schijft dat de versie van het Israelische leger luidt dat militairen van de Kfir Brigade een Palestijn wilden aanhouden en dat een soldaat een lid van diens  familie in de knie schoot, toen deze hem wilde kelen. In een daarop volgend handgemeen opende een soldaat het vuur en raakte Abu Mariya dodelijk gewond.
Tijdens de inval in Beit Ummar arresteerden de soldaten de 23-jarige Hammad Ahmad Abu Mariya, een ex-gevangene.
Update:  De Daily Telegraph beschreef de toedracht donderdag als volgt: De soldaten bonkten om 3.30 in de ochtend op de deur en wilden, toen er was opgedaan meten naar binnen. Abu Maiya en zijn zoons Mohammed en Ahmad probeerden hen tegen te houden, want de vrouwen in de familie waren nog niet aangekleed. De soldaten schoten Mohammed daarop in twee bovenbenen (waarbij ook zijn testikels werden geraakt). Vader Falah, die dacht dat zijn zoon dood was, rende naar boven, riep dat zijn zoon was gedood en wierp buiten zichzelf vanaf het balcon een plastic bloempot naar de soldaten. Geen van de soldaten werd geraakt, maar Falah werd daarop met schoten in de borst gedood.  ''La ilaha illa Allah - er is geen God behalve Allah),'' zei hij nog en ''Ik ga dood.'' 

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...