maandag 13 juli 2015

Eén dag was hongerstaker Khader Adnan vrij, toen werd hij opnieuw gearresteerd

Zondag werd de vrijlating van Khader Adnan uitbundig gevierd. Hij ging daarbij op de schouders. De vreugde duurde echter kort.  (Foto Ma'an News)

Update. Khader Adnan is dinsdag een uur na middernacht (om 1 uur a.m.) weer vrijgelaten, nadat Israel hem had overgedragen aan de Palestijnse ''liaison-commissie'' die de contacten met de Israelische militairen en politie onderhoudt. De Israelische veiligheidsdienst Shin Bet had Haaretz verteld dat Adnan was gearresteerd omdat hij lid zou zijn van de Islamitische Jihad. De liaison-commissie zei echter dat hij was aangehouden omdat hij Jeruzalem was binnengegaan zonder vergunning. 

Soms komt er nieuws uit Israel dat je gewoon niet kunt geloven, zo wreed en stompzinnig. De Israelische politie heeft maandagavond Khader Adnan gearresteerd, precies een dag nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten. Over die vrijlating was vorige maand een afspraak bereikt tussen Adnan en de Israelische staat nadat  Adnan na een hongerstaking van 55 dagen dreigde te sterven. Hij was die hongerstaking begonnen in mei, toen zijn tiende  administratieve hechtenis voor de tweede keer werd verlengd. Administratieve hechtenis wil zeggen: een gevangenisstraf zonder ooit ergens voor te zijn veroordeeld.
Zondag werd in Adnans dorp Arraba bij Ramallah zijn thuiskomst groots gevierd. Maandagavond werd hij weer opgepakt.
Volgens de Israelische politie was Adnan ''illegaal Israel binnengegaan'' en was hij daarom aangehouden. Hij werd opgepakt bij de Herodus poort die toegang geeft tot de Aqsa moskee, waar had willen gaan bidden in het kader van Laylat al-Qadr, de belangrijkste avond in de maand Ramadan, waarop wordt herdacht dat op die nacht de profeet Mohammed zijn erste openbaringen ontving.
De Aqsa moskee ligt in Oost-Jeruzalem dat in 1967 door Israel is veroverd en daarna in strijd  met het internationaal recht geannexeerd. Omdat die annexatie niet legaal was, was Adnan dus volgens het internationaal recht helemaal niet in Israel en heeft Israel hem strikt genomen illegaal gearresteerd.  Maar dat maakt natuurlijk in deze omstandigheden weinig verschil. Adnan had moeten beseffen dat de zionistische Joden zich de enige eigenaars achten van Palestina en zich er vrijuit mogen bewegen, terwijl voor Palestijnen alleen plaats is in de kooi die Israel voor hen heeft bestemd.  


Adnan heeft bij elkaar ruim zes jaar in Israelische gevangenissen gezeten zonder ooit te zijn veroordeeld. Volgens Israel is hij lid of sympathisant van de Islamitische Jihad, maar het feit dat hij steeds administratieve detentie opgelegd heeft gekregen, betekent dat Israel in feite nooit strafbare feiten heeft kunnen vinden die het hem ten laste kon leggen. Ooit was Adnan student wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Bir Zeit, maar die studie heeft hij niet kunnen afmaken, doordat hij steeds werd gearresteerd. Hij voorziet nu in het levensonderhoud van hemzelf en zijn vrouw en vijf kinderen met een bakkerij in het dorp Arraba bij Ramallah.  
In 2012 hield Adan eveneens een hongerstaking tegen zijn toenmalige administratieve detentie. Die duurde 66 dagen - een wereldrecord - en had tot resultaat dat hij geweldig veel publiciteit kreeg en toen eveneens werd vrijgelaten. Zijn hongerstaking inspireerde ongeveer 2.000 andere Palestijnse gevangenen om ook collectief een hongerstaking te beginnen om hun situatie te verbeteren. Die staking eindigde met een akkoord, waar Israel zich nooit aan heeft gehouden.  Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...