vrijdag 31 juli 2015

Baby op de Westoever verbrand en drie mensen ernstig gewond na brandstichting door kolonisten

Ali Dawabsheh, the baby killed in the fire, and the damaged home
De verbrande baby Ali en het uitgebrande huis. (Foto's YNet/Zacharia Sadeh/ Rabbis for Human Rights)

Israelische kolonisten hebben vrijdagmorgen brand gesticht in twee huizen in het dorp Doma bij Nablus op de Westoever.  Een baby van 1,5 jaar is daarbij om het leven gekomen en drie van zijn familieleden raakten ernstig gewond.
De Israeli's sloegen rond vier uur in de ochtend de ruiten in van twee huizen aan de ingang van het dorp en gooiden molotovcocktails en andere brandbare vloeistoffen naar binnen. Eén van de huizen stond leeg, in het andere lag de familie Dawabsha, bestaande uit vader Saad, moeder Riham, de vierjarige Ahmad, en baby Ali (1,5) te slapen. Vader Saad Dawabsha was in staat zijn vrouw en vierjarige zoon in veiligheid te brengen, maar baby Ali,, die hij in het donker niet kon vinden, verbrandde. De drie andere gezinsleden werden naar een ziekenhuis in Nablus gebracht en  vandaar naar het brandwondencentrum van het Sheba Medical Center in Tel Hashomer. Hun huis brandde uit, het buurhuis van Ma'amoun Rashid Dawabsha, brandde gedeeltelijk af. De settlers lieten op beide huizen graffiti in het Hebreeuws achter.

De kolonisten ontkwamen voordat inwoners van het dorp hen konden identificeren.  Musallem Dawabsha, 23, vertelde het persbureau Ma'an dat hij vier kolonisten op enige afstand van elkaar zag wegrennen. De mannen zochten hun toevlucht in de nederzetting Ma'ale Efraim.
Het Israelische leger bevestigde dat naar de mannen wordt gezocht.  Legerwoordvoerder, overste Peter Lerner, noemde de brandstichting ''een daad van barbaars terrorisme ''. Minister van Onderwijs Naftali Bennett, een van de grootste voorstanders van de uitbreiding van de nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westoever, schreef op zijn Facebook pagina:  "Terrorisme is terrorisme is terrorisme".
Kolonisten in de bezette gebieden hebben in dit jaar 2015 tenminste 120 aanvallen op Palestijnen op de Westoever en bezet Oost-Jeruzalem uitgevoerd volgens OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN. Dat is één aanval per twee dagen.De daders worden zelden gepakt. En als ze gepakt worden, volgen er volgens de mensenrechtenorganisatie Yesh Din, bijna nooit veroordelingen. De kans dat een kolonist ooit voor gepleegde mishandelingen of vernielingen veroordeeld wordt is volgens Yesh Din 1,9%.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...