dinsdag 28 juli 2015

Joodse treurdag Tisha BeAv aanleiding tot nieuwe rellen bij de Aqsa-moskee in Jeruzalem


Kolonisten en andere rechtse Israeli's hielden vrijdag een mars rond de Oude Stad van Jeruzalem om te eisen dat Israel de soevereiniteit over de 'Tempelberg' overneemt. (Foto Arutz 7)

De Haram al-Sharif/Tempelberg is opnieuw in het nieuws. Zondag vonden, ter gelegenheid van Tisha BeAv, de dag waarop volgens de joodse religieuze kalender het verlies van de Tweede Tempel wordt herdacht, uitgebreide rellen plaats waarbij de politie zich met geweld toegang verschafte tot de gebarricadeerde Aqsa moskee. Er vielen 19 Palestijnse gewonden en ook vier Israelische politiemannen raakte gewond. Acht mensen werden gearresteerd en vier mensen kregen maandag van een Israelische rechter een verbod opgelegd om gedurende een bepaalde tijd de Haram al-Sharif te betreden. Maandag waren er opnieuw botsingen van Palestijnen met de politie.
 Aanleiding voor de rellen waren in beide gevallen het feit dat groepen Joodse kolonisten onder politiebegeleiding een rondgang op de Tempelberg maakten. Een foto hieronder, zondag gemaakt door de Waqf, de islamitische instantie die de Haram al-Sharif beheert,laat dat duidelijk zien.

 Wat ik bepaald schokkend vind is dat de Israelische pers echter deed alsof d erellen uit d elucht wkamen vallen. Er werd geen verband geledg met Tisha BeAv, en van de bezoeken van de kolonisten werd geen melding gemaakt. Haaretz, en  ook andere kwaliteitskranten, hadden blijkbaar niet een eigen verslaggever gestuurd om te kijken en namen klakkeloos het politiebericht over, dat het het deed voorkomen alsof de Palestijnen - kwaadaardig als ze zijn, nietwaar -uit het niets met stenen begonnen  te gooien en zich hadden gebarricadeerd. Haaretz:
According to the police, the clashes broke out after the Palestinians began throwing stones and shooting fireworks at Border Police and police forces that arrived at the mosque's entrance. Afterwards, the youths fled into the mosque, throwing stones and bricks at the forces from within, and firing fireworks at them. An unidentified liquid was also thrown at the police.
Om achter de ware toedracht te komen, moeten we naar de site van het tv-station van de kolonisten, Arutz 7. Daarop wordt heel kort melding gemaakt van het Joodse bezoek. Maar op de site is tevens een video te zien van het gevecht van de Palestijnen met de politie, waarop aan het eind te zien is hoe een flinke Joodse menigte door de politie over het gebied van de Aqsa-moskee wordt rondgeleid. 

En wat meer is: op de site van Arutz 7 was ook te lezen hoe de grote aantallen kolonisten de vrijdagavond daarvoor een demonstratieve mars rond de stadsmuren van de Oude Stad hadden gehouden, waarbij ze eisten dat Israel de soevereiniteit over de Tempelberg overneemt van de islamitisch Waqf. Bij de demonstratie riepen diverse woordvoerders ook op om Joden het recht te geven om op de Tempelberg te bidden en er een ''Derde Tempel''  te bouwen. Eén van de sprekers was de onderminister van Defensie, rabbijn Eli ben Dahan.
De VN-Coördinator voor het Vredesproces, Nickolay Mladenov (hij is de opvolger van de Nederlander Robert Serry) gaf maandag naar aanleiding van de rellen een verklaring af, waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak "de recente incidenten en de verhoogde spanning" en een oproep deed aan alle zijden om te verhinderen dat ''extremistische elementen de heiligheid van de heilige plaatsen geweld aandoen''. Mladenov stelde dat de huidige status quo (waarbij de islamitische Waqf onder het toeziend oog van het buurland Jordanië het op de Haram al-Sharif voor het zeggen heeft) in ieders belang is en ''essentieel'' is voor de stabiliteit.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga besloten maandag om op 5 augustus in Cairo bijeen te komen om te praten over de ''gevaarlijke ontwikkelingen'' in Jeruzalem en de Israelische politiek ten aanzien van de Aqsa moskee. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat heeft dat gezegd na een gesprek in Cairo met de secretaris-generaal van de Liga, Nabil al-Arabi. 
Andere zaken die tijdens die bijeenkomst op 5 augustus aan de orde zullen komen zijn, volgens Erakat, de voortgaande bouw in de nederzettingen, onwettige arrestaties en moorden, en gedwongen verhuizingen van Palestijnen. Erakat zei dat de 15 deelnemende ministers de landen vertegenwoordigen die in 2002 het Arabische vredesinitiatief ondertekenden, waarin Israel vrede en normale betrekkingen werd aangeboden in ruil voor een terugtrekking uit de bezette gebieden en erkenning van de Palestijnse rechten, waaronder het Recht op Terugkeer.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook de NOS heeft, zoals altijd, klakkeloos de verklaring van de politie overgenomen.
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Corrie,
Ja, ik begrijp niet waarom de NOS daar iemand heeft die net doet alsof ze correspondente is, terwijl ze steeds alleen de officiële versie geeft en nooit op onderzoek uitgaat. Misschien is het teveel gevraagd om het voorbeeld te volgen van Britse (The Guardian, Daily Telegraph) en Franse collega's, maar zelfs de versies van Reuters en het AFP zijn beter dan wat zij ervan bakt.

Unknown zei

Och ja: Iedereen mag zich tegenwoordig maar journalist noemen, terwijl het een vak is met een behoorlijk doorlopen studie. Maar goede journalisten zijn te duur voor de NOS. Zo doet doet Sander van Horn het hele Midden-Oosten in zijn eentje en het is dan onmogelijk om overal bij te kunnen zijn om een goed verslag te doen. Vaak moet hij dan van derden vernemen wat er echt aan de hand is. Ene Eva Wiesing, heeft ooit Spaans gestudeerd en spreekt geen woord Grieks, doet Griekenland er maar even bij. Als Griekenland kenner hoor ik dit met gekromde tenen aan. Zo maar een paar voorbeelden van het het kwalitatieve gehalte van onze NOS journalistiek. Bovendien hebben we de afgelopen weken moeten wijken voor de sportterreur van de NOS, want daar is wel heel veel geld voor en dit terwijl de wereld in brand staat. Ik ben voor wat betreft de Nederlandse journalistiek op de Nederlandse TV en dit vooral wat betreft de NOS al lang af gehaakt en richt mij op de buitenlandse Nieuwszenders die wel kwalitatief goed nieuws kunnen uitzenden. Vooral als het gaat om de enorme schrijnende en mensonterende problemen in Palestina die mij erg aan het hart gaan.

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...