vrijdag 17 juli 2015

Toenadering Hamas-Saudi-Arabië, Khaled Meshaal bezoekt koning Salman

 In 2007 probeerden de Saudi's het conflict tussen Fatah en Hamas te bezweren. Op de foto de premier van Gaza Ismail Haniyeh, en de leider van Hamas, Khaled Meshaal, met de toenmalige Saudische koning Abdullah bin Abdel Aziz. (Foto AFP)

De leider van de Palestijnse Hamas-beweging, Khaled Meshaal, heeft vrijdag samen met andere hoge functionarissen van Hamas een bezoek gebracht aan de Saudische koning Salman bin Abdel Aziz. Aan het gesprek namen ook de Saudische kroonprins Mohammed bin Nayef en de minister van Defensie, prins Mohammed bin Salman, deel, zo meldt het persbureau Reuters op gezag van een bron binnen Hamas. Het was voor het eerst in jaren dat een hoge delegatie van Hamas door een Saudische koning werd ontvangen.  De delegaties bespraken de problemen rond de Palestijnse eenheid en de situatie in de regio. Het gesprek was een duidelijke blijk van toenadering tussen het Saudische koninkrijk en Hamas.
In 2007, na de mislukte coup waarbij Al-Fatah probeerde Hamas uit de Gaza-strook te verdrijven, hielpen de Saudi's een verzoening tot stand te brengen, die onder meer door krachtige Israelische tegenwerking (en door verzet van de VS en de EU tegen deelname van Hamas aan een Palestijnse eenheidsregering) nooit van de grond kwam. In de jaren daarop stond het feit dat Hamas een goede relatie had met Syrië en Syriës bondgenoot Iran, een warme relatie met de Saudi's in de weg.
Maar daar kwam verandering in nadat Hamas in de in 2011 uitgebroken Syrische burgeroorlog weigerde de kant te kiezen van de Syrische president Bashar al-Assad. Een aantal leiders van Hamas verruilde Damascus voor Qatar en ook de relatie van Hamas met Syriës bondgenoot Iran, dat de grootste tegenstander is van de Saudi's in het Midden-Oosten, kwam daarmee onder druk te staan.
Een belemmering voor verbetering van de relaties was daarmee weggevallen. De doorbraak kwam na de dood van de vorige Saudische koning Abdullah bin Abdel-Aziz en het initiatief kwam van Hamas. Abdullahs dood in januari 2015 werd door Hamas aangegrepen om toenadering te zoeken. De leider van Hamas, Khaled Meshaal, stuurde een condoleancebericht en drukte daarin sympathie uit voor de nieuwe koning Salman en het Saudische volk. De boodschap werd opmerkelijk genoeg, geciteerd door het Saudische persbureau SPA. Andere vertegenwoordigers van Hamas brachten condoleancebezoeken aan Saudische vertegenwoordigers in diverse Arabische landen. De site El Monitor citeerde in januari een woordvoerder van Hamas die zei te hopen dat met het aantreden van de nieuwe koning de relaties zouden verbeteren. Met name hoopte Hamas ook dat de Saudi's daarna een positieve rol zouden kunnen gaan spelen bij het verbeteren van de betrekkingen met de Egyptische leider El-Sisi, die ernstig waren bekoeld, en bij het verlichten van de blokkade die Egypte aan de Gaza-strook had opgelegd nadat de rebellie in de Sinai ernstige vormen had aangenomen.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...