woensdag 1 juli 2015

Amerikaanse kerk UCC stemt voor BDS

Een nieuw succes voor BDS (Boycott, Divestment and Sanctions). De United Church of Christ heeft dinsdag met overweldigende meerderheid op zijn 30ste synode in Cleveland (Ohio) besloten om firma's die profiteren van de bezetting van Palestijnse gebieden te boycotten en zijn investeringen uit deze firma's terug te trekken. Vóór de betreffende resolutie stemden 508 afgevaardigden, tegen waren 124 en er waren 38 onthoudingen. De UCC heeft ongeveer een miljoen leden. 

''De UCC heeft met het aannemen van deze resolutie laten zien dat hij toegewijd is aan gelijkheid en recht,” zei Mitri Raheb, een dominee van de  Evangelisch Lutherse Kerk in Jordanië en het "Heilige Land" die naar Cleveland was gereisd voor de synode. “Dit is een krachtig signaal aan de Palestijnen die onder de bezetting leven of als burgers van Israel met systematische discriminatie te maken hebben, zoals de vernietiging van hun huizen en bedrijven, de diefstal van hun land voor nederzettingen, of het leven onder een belegering en blokkade in Gaza, dat zij niet alleen staan en dat er kerken zijn die zich uitspreken en solidair durven zijn met de onderdrukten.”

Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beslissing van de UCC "immoreel". In een verklaring zei het ministerie woensdag dat "mensen met een religie en een geloof zouden moeten werken aan het bevorderen van de vrede en niet moeten proberen de partij te beschadigen die naar vrede streeft''.
Er zijn nog twee andere kerken die deze woensdag zullen stemmen over vergelijkbare resoluties. De Episcopale Kerk van Salt Lake City en de Menonnieten in Kansis City zullen vermoedelijk het voorbeeld van de UCC gaan volgen. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...