woensdag 22 juli 2015

Militaire bestuur Westoever gaat vergunningen afgeven voor 906 woningen in nederzettingen

בית אל. הבנייה נמשכת
Illegale bouw in de nederzetting Beit El, dat wil zeggen: bouw die zelfs onder de Israelische wet als illegaal wordt gezien. (Foto YNet, 2012)

Het militaire ''Burgerbestuur'' van de Westoever gaat morgen, donderdag, 906 nieuwe vergunningen afgeven voor woningen in bezet gebied,  zo meldt de krant Haaretz. Deels gaat het om nieuwe woningen en deels om huizen die al eerder ''illegaal'' zijn gebouwd en nu alsnog worden ingepast in bijgestelde plannen. Het is de eerste keer onder de in maart aangetreden nieuwe regering-Netanyahu dat nieuwe bouwvergunningen in nederzettingen worden afgegegevn.
Volgens Haaretz zijn de nieuwe bouwvergunningen deels een troostprijs van minister van Defensie Moshe Ya'alon, voor het feit dat twee gebouwen in de nederzetting Beit El moeten worden gesloopt omdat het hooggerechtshof had vastgesteld dat ze waren gebouwd op privé land van Palestijnen.  Beit El krijgt daarom 296 nieuwe woningen, op een terrein van de grenspolitie, dat zal worden ontruimd. De 296 zijn ook een compensatie voor de ontruiming van vijf andere woningen in Beit El, in de zogenoemde Ulpana-wijk, waarvan in een eerder stadium was vastgesteld dat ze op privé grond van Palestijnen staan.
Andere cadeaus van het Burgerbestuur (de misleidende naam moet verhullen dat het gaat om de militaire bezettingsmacht) betreffen 112 nieuwe woningen in de 35.000 inwoners tellende nederzetting Ma’ale Adumim, op een plek die oorspronkelijk voor gemeenschapsgebouwen was bestemd, 381 nieuwe huizen in de nederzetting Givat Ze'ev bij Jeruzalem voor ultra-orthodoxe bewoners, en 24 huizen in de nederzetting Psagot die illegaal waren gebouwd maar nu met terugwerkende kracht zullen worden gelegaliseerd. (Illegaal gebouwde Joodse huizen in bezet gebied krijgen gewoonlijk achteraf vrijwel altijd een vergunning. Israel sloopt alleen Palestijnse huizen zonder vergunning).
Afgezien van de 24 illegaal gebouwde huizen in Psagot, worden ook 22 illegale woningen in Giv’on, bij Givat Ze’ev, gelegaliseerd en hetzelfde geldt voor nog eens 179 huizen die 20 jaar geleden (!) illegaal zijn neergezet in de nederzetting Ofarim. In al deze gevallen was de bouwer de firma Amana, een onderneming die geleid wordt door de kolonisten en waarvan al jaren bekend is dat zij zich weinig of niets aantrekt van planning en vergunningen. Er is echter nooit een gerechtelijke actie tegen Amana ondernomen en de faits accomplis die Amana schept worden gewoonlijk achteraf allemaal via bijgestelde plannen goedgekeurd.
Met de 179 illegale bouwsels in Ofarim is de lijst nog niet compleet. In Beit Arieh worden 27 woningen goedgekeurd, die al eerder waren goedgekeurd, maar waarvan de goedkeuring weer was ingetrokken nadat was gebleken ze in een natuurpark waren verrezen. De grenzen van natuurpark zijn nu echter bijgewerkt. Daarom staat nu niets meer goedkeuring in de weg.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...