dinsdag 21 juli 2015

Na de VS roept ook de EU Israel op om het Bedoeïenendorp Susiya niet te slopen

Children in the village of Khirbet Susiya. Photo: Yoav Gross, B'Tselem, 17 Nov. 2010
 Kinderen in Susiya (Foto B'tselem, 2010)

De 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben een beroep gedaan op Israel om de plannen te laten varen om het Bedoeïenendorp Susiya in de heuvels van Zuid-Hebron te slopen en de inwoners te verplaatsen.  Israel had de inwoners van Susiya vorige week laten weten dat dit zou gaan gebeuren na afloop van de maand Ramadan.
De oproep werd gedaan in een communiqué na afloop van de maandelijkse vergadering van de ministers van de EU. Hun boodschap kwam slechts een paar dagen na een soortgelijke waarschuwing van het Amerikaanse miniserie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder van dit ministerie, John Kirby, deed namelijk afgelopen donderdag namens zijn werkgevers “een krachtig beroep'' op Israel om het plan Susiya te slopen te laten varen. ''Sloop van dit Palestijnse dorp of een deel ervan en het verjagen van de Palestijnen uit hun huizen is schadelijk en provocerend. Het zal gevolgen hebben die verder reiken dan de betrokken personen en hun families die worden uitgezet.''
In het communiqué van de ministers van de EU werden, behalve lovende woorden over het recente akkoord met Iran, en de oproep om Susiya te sparen, in het algemeen harde woorden gezegd over Israel. Het land werd opgeroepen een einde te maken aan het bouwen van nederzettingen, het slopen van huizen en het ''onder dwang verplaatsen'' van Palestijnse gemeenschappen als Susiya en Abu Nuwwar (bij Jeruzalem). Er werd speciale aandacht gevraagd voor ''de ernstige situatie in de Gaza Strook'', waar de humanitaire en sociaal-economische situatie ''een jaar na het conflict nog steeds nijpend is". En het communiqué vroeg om een "fundamentele verandering van de politieke, sociale en veiligheids-situatie in de Strook, waaronder een einde aan de blokkade en het volledig openen van de grensovergangen".
In het communiqué werd verder gezegd dat ''handhaving van de status-quo'' in het vredesproces geen optie is. Volgens de ministers was er ''geen alternatief voor een twee-statenoplossing''.
Haaretz meldt dat functionarissen van het Israelische miniserie van Buitenlandse Zaken niet blij waren met het communiqué van de EU. Vooral het gebruik van woorden als ''verplaatsen'' (transfer in de Engelse versie van het communiqué) namen ze hoog op.  Maar er zou geen officiële reactie komen, aldus Haaretz. De functionarissen zouden de zaak onder vier ogen bespreken met collega's van de EU. 

16 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Abu "Haaretz meldt dat functionarissen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken niet blij waren met het communiqué van de EU. Vooral het gebruik van het woord ''verplaatsen'' (transfer in de Engelse versie van het communiqué) namen ze hoog op."

En in hun bezwaar hebben die functionarissen groot gelijk (was het trouwens niet 'forced transfer'?). 'Ethic cleansing' had er moeten staan, bedoelden die functionarissen te zeggen. Hoe ik dat zo zeker weet? Omdat die functionarissen van dat ministerie ons graag voorhouden dat wij in Europa niet realistisch zijn, de situatie waarin Israël zich bevindt onderschatten en de dingen niet bij de naam noemen.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Dat ze vielen over woorden als ''verplaatsen'' was een citaat uit Haaretz. Maar je hebt wat mij betreft gelijk dat de EU-ministers het beestje bij de naam hadden moeten noemen: etnische zuivering.

Machiel de Winter zei

http://www.ngo-monitor.org/article/european_funded_ngos_and_the_susya_narrative

Zwaar gesubsidieerd links-fascisme.

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
Zwaar gesubsidieerd? Nou, zo zwaar toch ook weer niet als je het lijstje bekijkt. Maar het zijn tenminste echte, onafhankelijke NGO's die zich bezig houden met mensenrechten. Noch het één, noch het ander kan van een semi-overheidsinstelling als NGO-Monitor worden gezegd.
En wat is links-fascisme? Het lijkt me een contradictio in terminis. Links totalitarisme, dat bestaat wel, maar dat slaat bepaald niet op zulke democratische, c.q. ongereguleerde, instellingen als B'tselem, Rabbis for Human Rights, Adalah, Breaking the Silence of All that's left. U moet misschien uw middelbare schoolboekjes er nog maar eens op nalezen voor de juiste terminologie.

Martijn zei

Machiel, geinponem, wás het maar ‘gesubsidieerd links-fascisme’; dat is namelijk dermate zeldzaam dat niemand er iets van zou merken. Het is veel erger, joh: we hebben het hier over de uitwassen van een klassiek gevalletje bezettings- en kolonisatiepolitiek.

Elisabeth zei

Oh neeeee: Herman de Goede is weer terug!(Machiel de Winter = Herman de Goede weet je nog).

Dat worden weer van die eindeloze verwarde mails.

Machiel de Winter zei

Elisabeth doelt natuurlijk op de stoere taal van Japie Broek in Waterland, i.e. ethnic cleansing.

Machiel de Winter zei

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198431#.VbCgA7Ptmkq

Bedoeld wordt ethnic cleansing van Joodse aanwezigheid.

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
Ja, we kennen deze verhalen over de ''ultra-linkse'' Rabbis for Human Rights en de ''ultra-linkse'' mensenrechtenorganisatie B'tselem die - we zouden het bijna vergeten te melden - door Europese regeringen en instanties worden betaald om de geschiedenis te vervalsen en net te doen alsof Susiya een Arabisch dorp is. Terwijl het natuurlijk de plek is van de trotse, in 1983 gestichte nederzetting Susiya, die grotendeels wordt bewoond door bekeerlingen uit Dordrecht en Zuid-Afrika die natuurlijk op grond van hun bekering veel meer recht hebben op de grond van het historische vaderland van de Joden dan die illegale zwervers, die minderwaardige Bedoeïenen. En terwijl we ook allemaal weten dat Palestijnen een uitvinding zijn van de antisemieten en dat Palestina hartstikke leeg was tot de Joden het dorre land tot bloei brachten en de zogenaamde Palestijnen toestroomden om van de toegenomen welvaart een graantje mee te pikken en....
ach, zo walst de hasbara-machine over de feiten heen - al jaren. En het wordt steeds erger. Waar dit toe leidt? Waarschijnlijk uiteindelijk tot een soort totale isolatie van Israel à la Zuid-Afrika. De Israelische regering, Arutz 7 en u ook werken er hard aan.

Machiel de Winter zei

Leuk geschreven, zonder feiten.
Elisabeth de Boer heeft gelijk, eindeloze verwarde emails.

Machiel de Winter zei

https://dub118.mail.live.com/?tid=cmFGUxShkz5RG7aQAhWtmfAA2&fid=flinbox

Ook dit zal wel hasbarah bla bla zijn, toch.

Er is een wezenlijk verschil. Hasbarah bla bla is door te prikken omdat daartoe de juridische ruimte in beginsel bestaat, dat is niet het geval bij de zoete koek navolging van Arabische bronnen die als "feiten" wordt gepresenteerd. De vergelijking gaat daarom mank.

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
U hebt vast gelijk, maar het is oncontroleerbaar want uw link deugt niet. Ik weet dus niet waarover u het hebt. Bla bla? Arabische bronnen die niet deugen? Omdat Arabieren minderwaardig en leugenachtig zijn? Zoiets?

machiel de Winter zei

Je hebt mijn reactie op je schrijfsel tegen me d.d. 26.07.2015 on 10:45 niet geplaatst. Dat is wel zo gepast omdat je me heel kwaadaardig neerzet als racist.
Ik wijs op het wezenlijke democratisch tekort waaronder de Arabische pers functioneert.

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
U weet niets van het functioneren van de Arabische pers want u kunt die niet lezen. Ik plaats uw laats mail niet, omdat u pretendeerde dat het aan mij lag dat uw link niet deugde. Ik heb trouwens wel weer genoeg van u gelezen. Op 15 maart vertelde ik u dat het mooi was geweest en dat u terug kon komen na een emailadres te hebben gegeven. Ik herhaal hierbij wat ik toen schreef.

Machiel de Winter zei

http://www.timesofisrael.com/1881-document-suggests-palestinian-ownership-of-susya/?utm_source=The+Times+of+Israel+Daily+Edition&utm_campaign=a1503c6810-2015_07_26&utm_medium=email&utm_term=0_adb46cec92-a1503c6810-54571205

Maarten-Jan,

De eerlijkheid gebiedt me dat je wellicht meer gelijk hebt in bepaalde opzichten dan aanvankelijk gedacht. Nu heb ik onderhavig document niet gelezen en ik weet ook niet in hoeverre een eigendomstitel uit 1881 nog steeds relevant kan zijn. Mocht ik fout hebben gezeten, dan bied ik langs deze weg mijn oprechte verontschuldigen aan. Zo zie je maar waar TishabeAw goed voor kan zijn, toch !

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter.
Mooi. Ik vond het na het publicaties van o.m. B'tselem en Rabbis for Human Rights, waarnaar ik heb verwezen, geen nieuws meer dat de inwoners van Susiya ook (al heel lang) eigendom zijn van hun eigen grond (en eerder verwoeste dorp en grotten). Ik heb de ontboezemingen van het leger daarom niet gemeld. Maar voor u is iets blijkbaar pas waar als het Israelische leger het bevestigt. (Dat verklaart dan meteen waarom u denkt dat ongeveer alles wat op dit blog staat gelogen is, want het leger heeft niet vaak zo'n openhartige bui).
Uw 'eerlijkheid' en 'excuses' veranderen overigens niets aan mijn eis dat u minstens een emailadres aan mij bekend moet maken voordat u hier weer welkom bent.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...