maandag 27 juli 2015

Israeli's doden voor de derde keer deze week een Palestijn op de Westoever


De dode en de levende Mohammed Abu Latifa.

Updated (zie onder ''de vouw''). Het Israelische leger heeft weer een Palestijn op de Westoever gedood, de derde in een week. Het is de 20-jarige Mohammed Abu Latifa uit het Qalandiya vluchtelingenkamp bij Jeruzalem. Volgens het Israelische leger probeerden militairen hem te arresteren omdat hij verdacht zou zijn van het beramen van een een ''terroristische aanval''. Mohammed probeerde te vluchten via het dak. Hij werd in een been geschoten, en vervolgens viel hij - toen hij van het ene dak op het andere wilde springen - op de grond. Dood, volgens het leger. Pogingen hem te reanimeren bleven zonder resultaat.
De versie van het leger wordt tegengesproken door de familie en andere getuigen. Mohammeds oom, Jamal Abu Latifa, die het hoofd is van het Volkscomité in het Qalandiya-kamp, zei dat er niets waar is van het verhaal dat Mohammed van een dak is gevallen. Hij zei dat Mohammed op het dak van het huis was, toen de militaire hem kwamen arresteren. Hij probeerde weg te rennen, maar werd in een been werd geschoten, gebonden met elektriciteitsdraad en aangehouden. Uren later werd echter zijn dode lichaam overhandigd aan het Rode Kruis. Ook Palestijnse veiligheidsagenten bevestigden dat Mohammed nog in leven was toen hij werd gearresteerd.
Blood stains on the roof where Muhammad Abu Latifa was shot and killed by Israeli forces, Qalandiya Refugee Camp, July 27, 2015. (Oren Ziv/Activestills.org)
Bloedsporen op het dak van de buren.

Update: Oren Ziv van het foto-collectief Activestills.org fotografeerde later op de dag het bloedspoor hierboven op de foto op het dak van de buren van het huis van de familie Abu Latifa. Het verhaal dat hij te horen kreeg - en publiceerde  de site +972 -  was dat Mohammed, toen de soldaten eraan kwamen, via het balcon op het dak van de buren sprong. Daar werd hij - getuige het bloedspoor - beschoten en ook gearresteerd. Vervolgens getuigde een ander bloedspoor - ook door Oren Ziv gefotografeerd - ervan dat hij was teruggeleid naar zijn eigen dak. Enkele uren later werd zijn dode lichaam ingeleverd bij het Rode Kruis. Er was geen sprake van dat hij van het dak gevallen zou zijn. Dat was volgens alle getuigen een leugen. Het was ook erg onwaarschijnlijk, volgens Oren Ziv, omdat de afstand tussen de twee daken heel kleien was en het hoogteverschil nog geen twee meter bedroeg.(Einde update).
Toen de dood van Mohammed bekend werd braken er rellen uit in het Qalandiya kamp. Daarbij werden soldaten met stenen bekogeld en shot het leger met traangas- en stungranaten.
Mohammed Abu Latifa was niet alleen de derde Palestijn die deze week op de Westoever door de Israeli's werd gedood, hij was ook de vierde deze maand en de 18e dit jaar. Afgelopen donderdag schoten de militairen de 53-jarige Falah Abu Mariya dood in de plaats Beit Ummar. 
Woensdag werd de 21-jarige Mohammed Ahmed Alawneh doodgeschoten in de plaats Burqin, bij Jenin. Eerder deze maand maakte kolonel Israel Shomer, de commandant van een de Binyamin infanterie Brigade in het noorden van de Westoever, de 17-jarige Muhammad al-Kasbah uit het Qalamdiya kamp met enkele kogels af, terwijl de jongen wegrende na met een steen de voorruit van de auto van de kolonel te hebben vernield.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...