donderdag 30 juli 2015

Netanyahu belooft nieuwe kolonistenwoningen na sloop van twee gebouwen in Beit El


Twee gebouwen in Beit El die op privé-grond van Palestijnen zijn neergezet, worden gesloopt, terwijl protesterende kolonisten op een afstand worden gehouden.  (Foto Reuter)

Na twee dagen van confrontaties tussen kolonisten en Israelische leger- en politietroepen, zijn woensdag eindelijk twee gebouwen gesloopt inde nederzetting Beit El die op privé-grond van Palestijnen waren gebouwd. De sloop vond plaats nadat het Israelische hooggerechtshof had geweigerd alsnog een verzoekschrift in behandeling te nemen tegen de sloop. Dat verzoekschrift kwam nadat het militaire bestuur van de Westoever vorige week haastig alsnog een nieuwe planning had gemaakt waarin de omstreden huizen met terugwerkende kracht legaal waren gemaakt, in de hoop daarmee de sloop te kunnen afwenden.Het hooggerechtshof weigerde echter kortweg een discussie over een zaak die ''al zolang onderwerp van een juridische procedure was geweest''.
De huizen waren gebouwd op grond van Palestijnen die ooit tot ''militair gebied'' was verklaard en die dus later doodleuk bij de nederzetting was gevoegd. De zaak was al in 2005 aanhangig gemaakt door de eigenaars van de grond, daarbij geholpen door de mensenrechtenorganisatie Yesh Din. De slooporders waren al vijf jaar geleden uitgevaardigd. Het is overigens niet zo dat de betreffende Palestijnen nu hun grond weer in bezit kunnen nemen. Rechtse Israeli's waren desalniettemin woedend over de weigering van het Hof om de zaak nogmaals in behandeling te nemen. Motti Yogev, een parlementslid van HaBayit HaYehudi, sprak zich zelfs uit voor het slopen van het hooggerechtshof in plaats van de appartementsgebouwen in Beit El.
Mensen als Yogev blijken vergeten te zijn dat het Israelische hooggerechtshof niet meer doet dan de schijn ophouden van een onafhankelijke rechtsspraak. Het hooggerechtshof heeft de bouw van nederzettingen - die in strijd met alle internationale regels plaatsvindt - nooit een strobreed in de weg gelegd. Het heeft integendeel meegewerkt aan het creëren van een juridisch kader waarin dat binnen de Israelische wetgeving werd gelegaliseerd en voor een heel systeem om op quasi-legale manier de grond af te troggelen van de legitieme eigenaars.
Maar net als andere rechtse politici was ook premier Netanyahu niet echt verheugd over de gang van zaken. Om de teleurgestelde kolonisten tevreden te stemmen, liet hij bekend maken dat hij de ''onmiddellijke'' bouw heeft goedgekeurd van 300 nieuwe huizen voor kolonisten in Beit El. Deze donderdag zou de eerste steen worden gelegd, meldt de zender van de kolonisten, Arutz 7. De nieuwe huizen waren overigens al drie jaar geleden beloofd, na de sloop - om soortgelijke redenen als de sloop van gisteren - van vijf huizen in Beit Ulpana, een andere wijk van Beit El.  Maar Netanyahu deed er er nog een onsje meer bij:  er komen biedingen voor de bouw van 91 nieuwe huizen in (Oost) Jeruzalem, de planning begint voor de nodige nieuw woningen in wijken (nederzettingen) van Oost Jeruzalem, te weten 24 nieuwe huizen in Pisgat Ze'ev, 300 in Ramot, 70 in Gilo, and 19 in Har Homa.
De Israelische politie- en legereenheden hadden gisteren overigens nog meer te stellen met boze kolonisten. Zo'n 200 mensen werden verwijderd van de plek van de vroegere ''illegale voorpost'' Sa-Nur, een van de zeer schaarse voorposten die in 2005 op grond  van een belofte van ex-premier Ariël Sharon dat alle ruim 100 voorposten het veld zouden ruimen, ook daadwerkelijk ontruimd is. De 200, onder wie het parlementslid Bezalel Smotrich, hadden hun intrek genomen in een voormalig Engels fort dat op die plek staat.

1 opmerking:

Martijn zei

De kolonisten die de politie en het leger met stenen bekogelden gaan, aangezien ze niet zijn doodgeschoten, natuurlijk linea recta voor 10-25 jaar het gevang in. Of zou de onlangs aangenomen stenengooi-wetgeving louter bestemd zijn voor Palestijnen die zich tegen de bezetting en kolonisering van hun land verzetten?

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...