donderdag 9 juli 2015

Sloop ''illegale'' bouwsels met 54% gestegen in Bedoeïenen gemeenschappen in de Negev

 Het slopen van een huis in As-Sayed in de Naqab (Negev). (Foto Activestills.org)

In het jaar 2014 is het aantal gebouwen dat werd gesloopt in Bedoeïenen gemeenschappen gestegen met 54%. Het betrof gebouwen in zowel erkende als niet-erkende dorpen. Dat melde de krant Haartez op basis van een rapport dat het Israelische ministerie van Openbare Veiligheid heeft uitgebracht.
Het rapport meldt dat 1,073 bouwsels werden gesloopt in 2014, tegen 697 in 2013. Van deze gebouwen werden er 718 door de eigenaars zelf gesloopt, nadat ze aanzeggingen hadden gekregen dat het gebouw zou worden gesloopt. Dat zelf slopen gebeurt om extra kosten te vermijden, meldt Haaretz die iemand erop uitstuurd om onderzoek te doen. De krant citeerde Mohamed al-Juda, een inwoner van de niet-erkende plaats 'Al-Za'arura, die zei: 'Als ze iemand een slooporder overhandigen zeggen ze erbij dat het verstandig is om het  zelf te doen omdat hij anders de kosten voor de machines en de politiemannen moet betalen. De mensen kunnen die duizenden shekels niet opbrengen, dus slopen ze het huis dan maar zelf.''

Haia Noach, de directeur van het ''Negev Forum voor Coëxistentie en Burgerlijke Gelijkheid'', een organisatie die naar gelijke behandeling van de Bedoeïenen streeft, vertelde Haaretz dat dit ook vaak gebeurt nadat met hoge boetes is gedreigd door de mensen die de slooporders uitdelen. Dat soort boetes kunnen alleen worden opgelegd door een rechter. Ze sprak dan ook van een ''campagne met dreigementen zonder juridische basis''.  
Een bron binnen de instantie de slooporders uitgeeft, het bureau dat de naleving van de voorschriften betreffende beheer van het land coördineert, zei dat de meeste gebouwen die worden gesloopt, onbewoond zijn. Het kan daarbij ook om van alles gaan, van een woonhuis tot een schuur, een hek, een dierenverblijf of een onbewoond huis, volgens deze bron. Bewoonde gebouwen zouden ook nooit worden gesloopt voordat er voor de bewoners een oplossing is gevonden. 
De Bedoeïenen zelf vertellen echter een heel ander verhaal. Al-Juda zei: ''nadat een huis is gesloopt proberen we ze ergens anders onder te brengen. We proppen ze dan bij anderen in een huis, verschillende mensen slapen dan in één kamer. Sommigen huren ergens anders een kamer. Maar we oplossingen hebben we niet nadat er is gesloopt.”


Fadi Masmara, de deircteur van de Raad van Niet-erkende dorpen in de Negev, waarschuwde dat doorgaan met slopen zonder dat er oplossingen worden aangeboden voor het huisvestingsprobleem tot een explosie zal leiden.“Er zijn honderden jonge stellen die niet kunnen trouwen omdat ze geen plek hebben om te wonen, er is een ongelofelijke woningnood in de dorpen, er zijn geen ontwikkelingsplannen, en er zijn geen bouwvergunningen. Wat verwacht je dat de mensen dan gaan doen? Er gebeurt niets en intussen zijn er meer en meer slooporders. De staat pompt steeds meer lucht in de ballon, en die zal uiteindelijk een keer knappen.''

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...