zaterdag 4 juli 2015

Israel en de PA arresteren 140-tal Hamas-aanhangers op Westoever

Illustrative photo of Palestinian policemen in al-Ram, near Jerusalem.  (photo credit: Issam Rimawi/Flash90)
De door de VS getrainde ''veiligheidstroepen'' van de Palestijnse Autoriteit. (Foto Flash90)

De Palestijnse Autoriteit heeft de afgelopen dagen meer dan 100 aanhangers van Hamas op de Westoever opgepakt. Volgens een woordvoerder van de PA ging het om mensen die van plan waren operaties tegen Israel te gaan uitvoeren. De arrestaties zijn een duidelijk bewijs dat de relaties tussen de bewegingen Fatah en Hamas op een nieuw dieptepunt zijn aangeland. En dat temeer omdat de arrestaties vrijwel samenvielen met een Israelische bekendmaking dat de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet de afgelopen maanden een 40-tal mensen in de regio Nablus en Jenin heeft opgepakt, die daar aanHamas gelieerde verzetscellen zouden hebben opgezet. Hamas wees er, bij monde van zijn woordvoerder in de Gaza-strook, Sami Abu Zuhri, dan ook onmiddellijk op dat het bij de arrestaties om een gezamenlijke actie van Israel en de Palestijnse Autoriteit ging in het kader van hun ''veiligheidscoördinatie''. Hij noemde het een nieuw bewijs dat de PA er steeds op uit is Israel te behagen en het Palestijnse volk niets te bieden heeft. Een andere belangrijke functionaris van Hamas, Izzat al-Rishaq, sprak in een verklaring van ''een dolkstoot in de rug van de Palestijen tijdens de heilige maand Ramadan'',  en noemde de arrestaties ''een gunst'' die de PA aan Israel had verleend.
Kringen in de PA bevestigden in wezen de beschuldigingen van Hamas. Ze zeiden dat de arrestaties het gevolg ware van de recente golf van incidenten op de Westoever en dat de vrees bestond dat Hamas bezig was munt uit de situatie te slaan.
De arrestaties zijn niet het eerste bewijs dat de samenwerking tussen de twee bewegingen, die verleden jaar juni vorm leek te krijgen met de vorming van een gezamenlijke regering, weer bezig is op de klippen te lopen. Ook in maart al arresteerde de PA tientallen Hamas-aanhangers op de Westoever. Maar toen werd nog gedaan alsof het om gewone criminelen ging. (Volgens de berichten sloeg Hamas terug met de arrestatie van Fatah-aanhangerss in de Gaza-strook). Onlangs werd bovendien ook de regering van nationale eenheid, die trouwens nauwelijks als zodanig heeft gefunctioneerd - tegen de zin van Hamas - weer ontbonden. Een nieuwe regering is in de maak. In hoeverre daarin nog steeds van een nationale regering, gebaseerd op samenwerking tussen de bewegingen Fatah en Hamas, sprake zal zijn, is voorlopig nog onduidelijk.
Bij de arrestaties in de regio's Nablus en Jenin werd door Israel de beschuldiging geuit dat er sprake zou zijn van het opzetten van wat Israel ''een nieuwe infrastructuur voor het bedrijven van terreur'' noemt. Minister van Defensie Moshe Ya'alon zei dat Hamas blijkbaar zijn operaties in Samaria (het noorden van de Westoever) wil hervatten op instigatie van de ''buitenlandse tak die vanuit Istanbul opereert, nadat ze daar vanuit Damascus naartoe zijn gegaan''. Hij onderstreepte daarmee uitlatingen van de veiligheidsdienst Shin Bet, die meent dat de cellen in Nablus en Jenin werden gesteund door Hamas-woordvoerder Hussam Ali Badran, de vroegere commandant van de Ezzedin al-Qassam Brigades in de noordelijke Westoever, die in 2011 werd vrijgelaten als onderdeel van de ''Gilad Shalit uitwisseling'' en naar Qatar werd verbannen. Badran zou zich nu bij een ander kopstuk van Hamas, Saleh Aruri, in Istanbul hebben gevoegd, die volgens de Shin Bet contacten met de Westoever onderhoudt. Bij de arrestaties werden goud en edelstenen door de Shin Bet geconfisqueerd van een juwelier in Nablus die als contactadres en ''bank'' van de beweging zou fungeren. Ook een aantal auto's werd in beslag genomen.
Israel zet Hamas overigens niet alleen onder druk met arrestaties. Afgelopen donderdag uitte generaal Yoav Mordechai, de Coördinator van (Israelische) Regeringsactiviteiten in de Gebieden, zoals Israel hem noemt (hij is in feite een soort van militaire gouverneur), de beschuldiging dat Hamas de afdeling van de Islamitische Staat in de Sinai waar Egypte op dit moment zoveel mee te stellen heeft, aan het helpen is.  Mordechai deed dat in een interview met Al-Jazeera televisie. Het was een beschuldiging die Egypte in het verleden ook heeft gedaan, maar die zeker op dit moment nogal absurd klinkt. Egypte heeft in de afgelopen maanden honderden tunnels tussen Gaza en de Sinai vernield, een bufferzone gecreëerd waarin meer dan 1.000 huizen zijn gesloopt en is nu bezig zelfs een soort gracht langs de grens te graven. Zelfs als Hamas had gewild, had het weinig aan de strijd van Daesh Wilayat Sinai (IS, provincie Sinai) kunnen bijdragen. De beschuldiging van Mordechai werd ook meteen tegengesproken door Moussa Abu Marzouq, de ''nummer twee'' van Hamas, die erop wees dat onrust in de Sinai nou net in het nadeel van de Palestijnen is (die daardoor niet naar Egypte kunnen) en dat de betrekkingen met Egypte juist de afgelopen paar weken ''een stuk beter'' zijn geworden''. Hij voegde eraan toe dat Hamas ''de recente aanvallen in de Sinaï veroordeelt, aangezien die onze veiligheid schaden en onze relaties (met Egypte) onder druk zetten''.
Waarom Israel er zo op gebrand is nu juist op dit moment Hamas aan te pakken met arrestaties en verdachtmakingen uit de mond van een generaal, die daarvoor van hogerhand groen licht moet hebben gekregen, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het een samenloop van omstandigheden: het slechte functioneren van de eenheidsregering en de irritaties over en weer tussen Hamas en Fatah, plus de oprechte vrees van Israel zowel als de PA, dat de recente reeks aanslagen en botsingen op de Westoever gevolgen zouden kunnen krijgen waar Hamas van profiteert, die Israel een kans bieden om de samenwerking van de twee bewegingen, waar het zo falikant tegen is, verder onder druk te zetten. Misschien is het irritatie omdat de betrekkingen van Hamas en Egypte  inderdaad de laatste tijd, na gesprekken in Cairo,  een stuk beter zijn geworden. En ook dat is iets dat Israel niet graag ziet gebeuren.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...