woensdag 1 juli 2015

Gewonde Israeli overleden, weer Palestijn neergeschoten, wraakacties kolonisten

Malachy Rosenfeld
Een van de vier Israeli's die maandag werden gewond bij een aanslag in de buurt van de nederzetting Shvut Rachel is dinsdag overleden, zo heeft zijn familie bekend gemaakt. Het was de 25-jarige Malachy Moshe Rosenfeld. Hij wordt woensdag begraven. De andere drie bij de aanslag gewonde Israeli's verblijven nog in een ziekenhuis. De vier (aanvankelijk werd gesproken van drie mannen)zaten in een auto die op een kruising onder vuur werd genomen. Er werden 18 kogels op afgevuurd volgens de Israelische politie.
Het Israelische leger begon een zoekactie naar de schutter(s) en legde onder meer het belendende dorp Qaryout een uitgaansverbod op, terwijl het dorp werd doorzocht.
Ondertussen werd dinsdag bij het Qalandiya checkpoint een jonge Palestijn neergeschoten. Hij liep snel op de controlerende militairen toe en riep volgens hen Allahu akbar. De militairen zeiden dat hij niet stopte nadat zij waarschuwingsschoten hadden gelost. De man is gewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Voor zover bekend was hij ongewapend.
Op diverse plaatsen vonden wraakacties plaats van kolonisten na de schietpartij bij Shvut Rachel.
Bij het dorp Ras Karkar, in de buurt van Ramallah, werd de 60-jarige Mahmoud Salih Nofal op zijn land door een groep mannen met pepperspray bespoten en met ijzeren staven in elkaar geslagen. Hij bloedde flink, maar was in staat naar het dorp te lopen, vanwaar hij naar een ziekenhuis in Ramallah werd vervoerd. Eerder was gemeld dat tientallen kolonisten uit de nederzetting Bet El Palestijnse auto's met stenen begonnen te bekogelen op de weg Ramallah-Nablus. De meeste Palestijnse automobilisten keerden daarom om en namen alternatieve routes via omliggende dorpen.
De schietpartij bij Shvut Rachel volgde op een vijftal andere gewelddadige incidenten, waarbij een Palestijnse vrouw een vrouwelijke soldaat zou hebben gestoken bij het checkpoint 300 in Betlehem, een taxichauffeur werd doodgeschoten bij het Hamra checkpoint bij Nablus,een Palestijn een grenspolitieman neerstak bij de Damascuspoort in Jeruzalem en zelf werd neergeschoten en een Israeli werd gedood in de buurt van de nederzetting Dolev. COGAT,de militaire eenheid die feitelijk de leiding over de Westoever heeft, besloot na de incidenten de toegang tot de Al-Aqsa moskee sterk te beperken. OCHA, het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken, zijn in 2015 twee Israeli's door toedoen van Palestijnen gedood en zijn er gemiddeld twee per week gewond geraakt. In dezelfde periode werden 13 Palestijnen gedood en raakten er gemiddeld 39 per week gewond. De cijfers die resulteren als gevolg van de dagelijkse aanvallen van kolonisten op Palestijnen zijn daarbij niet inbegrepen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...