dinsdag 21 juli 2015

Israel sloopt drie winkels in Idna op de Westoever

Idna - إذنا : General View
 Idhna (Foto Palestine Remembered).

Israel heeft dinsdagmorgen drie winkels gesloopt in Idna 1), in het district Hebron, zo heeft de gemeente gemeld aan Ma'an News.
Israelische militaire voertuigen en drie bulldozers kwamen bij het ochtendgloren via het ''Afscheidingshek'' Idna binnen. Vervolgens sloopten de bulldozers een winkel voor tweede hands-spullen van Said Fayiz Isleimiyeh in het westelijke gedeelte van de het stadje, een garage van Marwan Hilmi Tmeizeh in het oosten en nog een winkel van Hussan Sharawi. Ook werd een aantal vuil-containers in beslag genomen.
Als reden voor de sloop werd aangevoerd dat de eigenaars geen vergunning hadden.
Het stadje Idhna zelf ligt grotendeels in wat onder de Oslo-Akkoorden ''Area B'' is, gebied waar de Palestijnse Autoriteit en Israel gezamenlijk het bestuur over voeren. De omgeving van Idhna ligt echter vrijwel geheel in ''Area C'', het gebied (60% van de Westoever) waar Israel het ''alleen voor het zeggen heeft  en waar (bijna) alle nederzettingen gevestigd zijn. De consequentie is dat elke uitbreiding van Idhna ''illegaal'' is, want Israel geeft in Area C alleen bouwvergunningen af voor oden, en vrijwel nooit voor Palestijnen.
Dit repressieve beleid gaat gepaard aan een toegenomen Israëlische ijver om ''illegale'' gebouwen omver te halen. Vorig jaar werden, volgens cijfers van de Verenigde Naties, 601 Palestijnse gebouwen gesloopt, waarbij 1,215 mensen dakloos werden gemaakt. Volgens de VN is dat het hoogste aantal sinds de organisatie in 2008 statistieken begon bij te houden.
1) Idna wordt ook wel geschreven als Idhna. De ''dh'' staat voor een Arabische letter ''d'' met een punt erboven, die wordt uitgesproken als een soort zachte Engelse ''th'' klank. 

Geen opmerkingen:

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...