vrijdag 3 juli 2015

Israelische kolonel schiet Palestijnse jongen van 17 dood die over ''de Muur'' wilde klimmen


De begrafenis van Muhammad Kasba. (Ma'an News)

Updated. Een Israelische kolonel heeft vrijdagmorgen bij het Qalandiya-checkpoint op de Westoever een 17-jarige jongen doodgeschoten die samen met anderen over ''de Afscheidingsmuur'' probeerde te klimmen om de Aqsa-moskee in Jeruzalem te bereiken voor het vrijdaggebed. Het slachtoffer, de 17-jarige Muhammad Hani al-Kasba uit het Qalandiya-vluchtelingenkamp bij Jeruzalem, werd getroffen door twee kogels, één in de borst en één in het hoofd. Hij viel van grote hoogte en de Israeli's lieten hem geruime tijd liggen voor hij kon worden afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar bleek hij te zijn overleden. Muhammed is de 15e Palestijn die dit jaar bij dit soort geweld op de Westoever om het leven komt. Twee broers van Muhammad werden in 2001 en 2002, tijdens de Tweede Intifada, gedood bij hetzelfde Qalandiya-checkpoint. 
Het Israelische leger gaf een heel ander lezing: volgens een woordvoerder waren Israelische militairen ''routineactiviteiten'' aan het uitvoeren toen een ''verdachte het militaire voertuig naderde en stenen begon te gooien waarbij het voertuig werd beschadigd.
Na het afvuren van waarschuwingsschoten in de lucht, openden de militairen het vuur op Kasba toen hij dichtbij hen kwam''. De krant Haaretz beschreef het een beetje anders en meldde dat een auto van de Binyamin infanterie brigade op de weg bij het Qalandiya checkpoint door een groep jongeren met stenen werd bekogeld, waarbij de voorruit kapot ging. De inzittenden stapten daarop uit. Onder hen was de commandant van de brigade, die in andere berichten werd geïdentificeerd als kolonel Yisrael Shomer. Hij opende het vuur. Het is overigens vrij uitzonderlijk dat hoge Israelische officieren eigenhandig Palestijnen doodschieten. Dat wordt meestal overgelaten aan (jongere) lager geplaatsten van het leger of de grenspolitie.
Het persbureau IMEC haalde getuigen aan die zeiden dat de legerversie onjuist is en duidelijk is bedacht om de moord op de tiener te rechtvaardigen. Ook Ma'an News in het Arabisch meldde dat de 17-jarige Kasba vroeg was opgestaan om het vrijdagsgebed in de Aqsa moskee in de Oude Stad bij te wonen, en werd neergeschoten toen hij tegelijk met anderen over ''de Muur'' te klimmen. De reden waarom de Palestijnen over de Muur wilden klimmen is duidelijk: Israel heeft na een reeks eerdere incidenten stevige restricties afgekondigd voor Palestijnen om in deze Ramadan-maand nog bij de Aqsa moskee te bidden. Dat leidde al eerder tot spanningen bij het Qalandiya-checkpoint.
Het doodschieten van Muhammed Kasba leidde overigens ook tot spanningen. Duizenden woonden zijn begrafenis bij en dat leidde tot botsingen met het leger. De Israeli's hebben een grote hoeveelheid extra militairen naar het Qalandiya checkpoint gedirigeerd.
Het leger stuurde - als een vorm van bewijs waarschijnlijk - ook een foto naar de pers van een gebroken voorruit van een legervoertuig (zie foto hieronder). Op zich zegt dat natuurlijk helemaal niets en van een door het leger aangekondigd onderzoek zullen we, traditiegetrouw, ook niet veel wijzer worden. Hetzelfde leger publiceerde dezer dagen trouwens ook een foto van een mes waarmee een jonge vrouw, de 19-jarige Maysoon Moussa, op 29 juni een aanslag gepleegd zou hebben op een vrouwelijke soldaat bij checkpoint 300 in Bethlehem. (Foto daar weer onder). Het mes is duidelijk een siermes en volgens de familie van Maysoon hing het bij hen thuis aan de muur. Het werd meegenomen tijdens de huiszoeking die het leger in het huis van de familie Moussa uitvoerde, nadat Maysoon bij het checkpoint in Bethlehem was gearresteerd. Picture of the IDF jeep's windshield, shattered by a Palestinian later shot dead, July 3, 2015.

Knife found on the attacker (Photo: Israel Police)

6 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Iemand die over een muur klimt om in een moskee te gaan bidden is een Moslimfanaticus; daarvan zijn er al teveel en zo iemand mag doodgeschoten worden; dat doen die fanatici onderling ook, en nog wel erger. En als hij of iemand anders met wie hij was een voorruit van een Israëlische auto heeft ingegooid, dan bewijst dat, dat hij een straatboef is of dat hij verkeerd gezelschap kiest -zoals te verwachten is met die fanatiekelingen- en mag hij van geluk spreken dat hij alleen maar doodgeschoten is. Een snelle dood is een milde dood. En tenslotte, prima zaak dat die kolonel dat eigenhandig gedaan heeft: goed leiderschap is het goede voorbeeld geven, zei mijn moeder altijd. En haar heb ik hoog.

Abu Pessoptimist zei

Jaap Hamburger,
Afgelopen zondag was er een soort rechtse Israelische haatprediker op bezoek bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Je weet wel van het soort dat vertelt dat Palestijnen niet bestaan en dat het allemaal een samenzwering is om op antisemitische wijze Israel, de Jood onder de naties, naar het leven te staan. Op een gegeven moment wees hij erop dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies had uitgevaardigd om op de Westoever op te passen voor stenengooiende kolonisten. ''De omgekeerde wereld, Joden die met stenen gooien,'' was zijn commentaar. Gelach in de zaal.
Wat wil ik hiermee zeggen? Dit: je kunt dit soort berichten als het afknallen van die 17-jarige Muhammad cynisch benaderen (wat ik vaak ook niet kan laten) maar de kern van het Israel-probleem wordt in dit soort berichten samengevat: wij zij goed, zij zijn fout.
We weten niet heel zeker hoe het gegaan is, want we waren er niet bij, maar er zijn teveel van dit soort berichten om niet het vermoeden te hebben dat het leger liegt. We zouden willen dat er een instantie was die dit soort dingen onderzocht, echt grondig onderzocht en niet zoals het Israelische leger dat doet, als een slager die het eigen vlees keurt.
Maar een grote groep Israeli's en Israel-supporters (een groeiend groep als je het mij vraagt) vindt dat helemaal niet nodig en hecht automatisch geloof aan het verhaal van het leger - Joden gooien immers niet met stenen, Joden doden niet zomaar, dat doet alleen de andere kant. Die groeiende groep wordt gevoed met een wassende stroom desinformatie op alle terreinen - van de 'bewijzen'' dat de Palestijnen altijd al antisemitisch waren (de mufti) tot de Gaza-oorlog, het ''vredesproces'' waarbij de Palestijnen al vaak ''heel gunstige voorwaarden van Israel'' in de prullenmand hebben gegooid omdat ze ''alles willen hebben'', en dit soort gebeurtenissen waarbij wel heel makkelijk Palestijnen worden afgeknald. Die groeiende groep is ook, zo is mijn ervaring in discussies, totaal ongevoelig voor argumenten die niet passen in hun bij elkaar geconstrueerde pro-Israel discours. En zo komt het leger weg met zijn leugens. Er is geen Amnesty of Human Rights Watch dat er werk van maakt, regeringen prefereren weg te kijken omdat kritiek op Israel electoraal toch altijd moeilijk ligt, en ik, jij, wij worden uitgemaakt voor antisemiet omdat we het niet kunnen nalaten om dit soort zaken te blijven melden. In de hoop dat er ooit gerechtigheid komt. Omdat gerehctigheid, inzicht in wat er werkelijk gebeurt, de enige manier is om het probleem ooit een keer op te lossen.
Nou ja, dat was dan - voor een keer - mijn reactie op jouw cynisme.Ik zal je zeggen wat hier achter steekt: de laatste tijd word ik overvallen door het gevoel dat bloggen niets helpt, omdat het alleen diegenen overtuigt die dat toch al waren en de anderen niet bereikt. Vaak denk ik de laatste tijd dat activisme misschien toch de enige manier is. Omdat wie niet horen wil dan maar moet voelen. Leve BDS.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Hallo Abu, Herman,

niets van wat wij doen maakt enig verschil, ook activisme niet. BDS zet geen zoden aan de dijk, al wordt er gedaan alsof. Activisten en Israël hebben een parallel belang om het effect van BDS te overdrijven, zij het met verschillende doelstellingen. Maar er is wel een relatief autonome ontwikkeling gaande, waarbij Israël zichzelf internationaal isoleert, met dank aan de zionistisch/chauvinistische myopie. Die ontwikkeling tonen, en een klein beetje stimuleren, in de hoop dat het isolement kan leiden tot beleidswijziging, veel meer is er voor ons niet weggelegd. Voor mij is het voldoende.

Abu Pessoptimist zei

Laat je niet kisten Maarten Jan...!

Ik heb zeker de indruk, nee, weet het zeker, dat je blog de moeite waard is om gelezen te worden.
Zeker ook de vele commentaren, die ik jammer genoeg de laatste tijd mis. (Is er minder feedback, of laat je minder reacties toe?)
Ook daarmee kan / kon je met je blog veel invloed uitoefenen.
Ik waardeer jouw en Jaaps zo zuiver mogelijke, waarachtige en kwestbare berichten zeer. In achting nemend, dat jullie zo ver gaan als helaas maar enigszins mogelijk is als jood.

Ja, het heeft lang tijd nodig om een olietanker van koers te laten veranderen, maar vergeet niet dat de "parushim" al in 1913 bezig waren met in het geheim voor desinformatie te zorgen en te lobbyen.
Misschien hebben mensen zoals Jaap en jij (en ik) ook wel zoveel tijd nodig om e.e.a weer in balans te brengen.
Eigenlijk zou ik daar maar rekening mee willen houden. In ieder geval kunnen we nu toch een "luis in de pels" zijn nietwaar?

Zo'n 5 jaar geleden was BDS ook nog nergens!

Ik wens jullie veel geduld en doorzettingsvermogen toe.

Herman

Trees zei

Ook ik weet niet of al de activiteiten een verschil maakt. En zeker sinds de laatste oorlog tegen Gaza ben ik heel erg gaan twijfelen. Het lijkt wel alsof Israël steeds brutaler wordt en ze er steeds makkelijker mee wegkomen. na de eerste Gaza aanval had ik het idee dat " als mensen weten wat er aan de hand is, dan komen ze in aktie". helaas, het is alleen maar erger geworden. iedere week worden er Palestijnen gedood,en het valt me steeds zwaarder om het uit te leggen. Want waar moet je beginnen. Mijn dochter stuurde me afgelopen vrijdag een foto van Qalandia, ze stond daar, moest naar Jerusalem. toen ze daar aankwam, stonden er honderden mensen in die kooien, te wachten in de hitte, uren lang.Dit zijn de "kleine ongemakken', maar het is zo vreselijk. Ik weet niet of jouw blog enig verschil maakt, maar ik weet wel dat, door over al deze "kleine ongemakken" te schrijven, in het Nederlands, er mensen bereikt worden, die anders totaal onwetend blijven. Niets doen is sowieso geen optie. Ik geef je een link naar een artikel van Mondoweiss. Misschien heb je het al gelezen, een interview met Rela Mazali,die ik persoonlijk ken. Zij beschrijft in dit interview de twijfels die ik dus ook heb, en ze weet het zo goed onder woorden te brengen.Misschien een idee om het in het Nederlands te vertalen en op jouw blog te zetten. laat maar weten of je dat ziet zitten, dan doe ik dat. Groet Trees

http://mondoweiss.net/2015/07/interview-mazali-israeli

Abu Pessoptimist zei

Trees,
Reza Mazali beschrijft inderdaad iets wat meer mensen moeten voelen op een mooie manier. Als je tijd kunt vinden om het stuk te vertalen, wil ik het graag hebben.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...