maandag 20 juli 2015

Israel en PA arresteren uitvoerders dodelijke aanslag van 30 juni

Het Israelische leger en troepen van de Palestijnse Autoriteit hebben in een gezamenlijke operatie zes Palestijnen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij een aanslag, verleden maand bij de nederzetting Shvut Rahel, waarbij vier kolonisten werden gewond van wie er éen later overleed, de 27-jarige Malachi Rosenfeld. De kolonisten, afkomstig uit de nederzetting Kochav Hashachar, werden onder vuur genomen toen ze terugkeerden van een partijtje basketball in Eli, een andere nederzetting.
Volgens een bekendmaking van het leger was de schutter bij deze aanslag, de 26-jarige Mehad Hamad uit Silwad bij Ramallah. Hij zou hebben bekend, maar het is niet duidelijk hoe de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet dat kan weten, want hij en een andere verdachte, de 29-jarige Ahmed Sabri, werden gearresteerd door de Palestijnse politie en zijn nog in Palestijnse handen.
Arrestanten die door de Israeli's werden opgepakt zijn volgens de Israelische krant Haaretz de vroegere gevangene Abdallah Atzhak, die de auto van waaruit geschoten werd zou hebben bestuurd, Faaz Hamad, een lid van Hamas die bij de planning betrokken was, Amjad Najar, een broer van de man die de aanval gepland zou hebben, en diens zwager, die geholpen zou hebben aan de wapens te komen en die de gebruikte auto naderhand naar een auto-kerkhof had gebracht, waar de 62-jarige Jamal Jamil Yunis, de schoonvader van Amjad Najar, het ding zou hebben gesloopt.
 De eigenlijke leider van de operatie was volgens de Shin Bet de 39-jarige Ahmed Najar, een sympathisant van Hamas, die in 2011 werd vrijgelaten bij de ''Shalit-ruil'' en naar Gaza verbannen, van waaruit hij naar Jordanië was gegaan. Israel heeft, zo berichtte Ma'an News  op gezag van Israels Kanaal 10 televisie, Jordanië om zijn  uitlevering gevraagd. Volgens de Shin Bet had de ''cel'' ook op 27 juni een aanslag uitgevoerd waarbij niemand gewond raakte en was er een plan geweest voor een aanslag op 6 juni die niet werd uitgevoerd. 
Afgelopen woensdag pakten de Israeli's ook al de dader op van een schietpartij op 19 juni bij een andere nederzetting, waarbij ook een Israeli werd gedood. In het begin van de maand Ramadan werden diverse aanvallen door Palestijnen uitgevoerd. Dat leidde tot een aantal aanvallen van vooral kolonisten op Palestijnen.
Sinds het begin van 2015 zijn nu, volgens cijfers van het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken OCHA,  drie Israeli's bij Palestijnse aanlagen gedood  en werden gemiddeld twee Israeli's per week gewond, in alle gevallen in bezet gebied. In dezelfde periode doodde het Israelische leger 15 Palestijnen en raakten er gemiddeld 35 per week gewond. Kolonisten op de Westoever en kolonisten of burgers in oost-Jeruzalem zorgden nog eens voor een gemiddeld van twee gewonde Palestijnen per week, en voor gemiddeld vier incidenten per week waarbij Palestijnse eigendommen werden beschadigd.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...