donderdag 9 juli 2015

Israel is twee mensen kwijt die in Gaza zouden worden vastgehouden

Avera Mengistu, right, at a celebration.
Menghistu, rechts, gefotografeerd op een feest. (Foto van Facebook pagina)

Israel heeft het eindelijk bevestigd, nadat een rechter in Ashkelon de ''gag order'' (het publicatieverbod) op verzoek van de krant Haaretz heeft opgeheven:  in september 2014 is een Ethiopische Israeli verdwenen in de Gaza-strook. Het gaat om de 28-jarige Avera Menghistu die kort na het einde van de oorlog in Gaza vanuit Ashkelon over het strand naar de Strook is toegelopen en over het hek is geklommen. Aangenomen wordt dat hij teveel had gedronken toen hij dat deed. Hij werd gearresteerd door Hamas en aangenomen wordt dat hij nog steeds in hun handen is.
Israel heeft het bericht tien maanden stil gehouden en ook de familie van Menghistu gevraagd geen ruchtbaarheid aan de zaak te geven. In kleine kring was de verdwijning overigens allang bekend. Zo berichtte bijvoorbeeld de blogger Richard Silverstein al in oktober verleden jaar dat Hamas een Ethiopische Israeli vasthield. Vandaag werd bovendien bekend dat ook een Israelische Bedoeïen in de Gaza-strook is verdwenen. Zijn naam werd voorlopig nog niet vrijgegeven en ook werden geen verdere details bekendgemaakt.
Haaretz meldt dat de voorzitter van het politbureau van Hamas, Khaled Meshaal, woensdag in Doha aan verslaggevers vertelde dat Israel zijn organisatie via Europese onderhandelaars heeft benaderd met het verzoek twee gevangenen vrij te laten en twee lichamen vrij te geven van soldaten die tijdens de Operatie Protective Edge verdwenen. Maar Hamas kon daar niets over zeggen, aldus Meshaal, en weigerde ook onderhandelingen over de zaak te beginnen alvorens Israel de gevangenen zou vrijlaten die het destijds vrij had gelaten onder de uitwisseling tegen Gilad Shalit en weer opnieuw had opgepakt na de ontvoering van en moord op drie Israelische tieners op de Westoever. 
Een functionaris van het Israelische ministerie van Defensie zei donderdag dat Israel geen informatie heeft over Menghistu of over zijn verblijfplaats maar dat er vanuit gegaan wordt dat hij nog leeft. Hij zei dat Israel gehoord had dat Menghistu kort na zijn verdwijning door Hamas gevangen was genomen en werd ondervraagd. Vanuit Gaza werd later gezegd dat hij weer was vrijgelaten, nadat was vastgesteld dat hij geen soldaat was en dat hij naar Egypte zou zijn gegaan. Maar volgens de functionaris van het minisetrie van Defensie waren dat leugens die met een duidelije bedoeling waren verteld.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...