zondag 19 juli 2015

Vijf auto's vernield door explosies in Gaza-stad

Vijf bommen zijn deze zondagmorgen afgegaan in auto's in de wijk Sheikh Radwan van Gaza-stad. Op muren bij de plaatsen waar de bommen afgingen stond "Daesh'' geschreven, het Arabische acroniem voor Islamitische Staat. Maar dat wil nog niet zeggen dat de bommen ook echt door IS-aanhangers waren geplaatst. Drie van de opgeblazen auto's behoorden toe aan leden van de Ezzedin al-Qassam Brigades van Hamas, de twee andere waren van leden van de Quds- Brigade van de Islamitische Jihad. Er vielen geen doden, wel werden twee mensen gewond door rondvliegende scherven. Ook braken er ruiten en werden gebouwen beschadigd.
Sinds de Israelische slachting van afgelopen zomer is er sprake van toegenomen onrust veroorzaakt door militante, meest salafistische groepen. Er zijn eerder aanslagen uitgevoerd. Ook hebben groepen die Hams niet onder controle heeft, een aantal malen raketten afgevuurd op Israel. Sommige van deze groepen hebben te kennen gegeven dat ze IS steunen. Ma'an meldt dat Hamas de vorige maand bij een schietpartij de 27-jarige Iyad al-Bozum, die een aanhanger van IS zou zijn geweest, doodschoot. Dat zou gebeurd zijn kort nadat een ultimatum afliep dat de salafisten Hamas hadden gesteld om binnen 24 uur salafisten los te laten die eerder waren opgepakt. Salafisten, streng gelovige moslims die een terugkeer naar de veronderstelde levenssfeer en =wijze van de profeet Mohammed bepleiten, zijn langer actief in de Gaza-strook. Volgens een rapport uit 2011 van de International Crisis Group (ICG) is de meerderheid van hen niet gewelddadig en vooral gericht op traditionele da'awa activiteiten, zoals onderwijs, sociale hulpverlening en verbreiding van het geloof. Een kleine minderheid is echter bereid hun ideologie met geweld te verbreiden. Onder andere in 2011 vuurde een groep Jund al-Islam (Soldaten van de Islam) raketten op Iseal af, wat door Isrel vergolden werd met het doden van enkele leden van deze groep.
In noveer 2014 werden overiegsn ook over en weer bomaanslagen gepgee dop huzien en auyo's van leden van Hamas en van Fatah.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...