vrijdag 17 juli 2015

Openbare aanklager Strafhof moet alsnog Israels aanval op de Mavi Marmara onderzoeken


De Mavi Marmara.

Rechters van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag hebben de openbare aanklager van het hof opgedragen een beslissing te herzien om geen onderzoek in te stellen naar de aanval van de Israelische marine op Freedom Flotilla die in mei 2010 probeerde de blokkade van Gaza te breken. Bij deze aanval, waarbij een Israelische elite-eenheid het Turkse schip de Mavi Marmara overmeesterde, werden negen ongewapende Turken gedood en raakten tenminste 23 mensen gewond.
In een uitspraak, die met 2 -1 stemmen werd bereikt en die donderdag werd gepubliceerd, stelden de rechters dat de openbare aanklagers de conclusie moeten herzien die zij verleden jaar bereikten, dat de mogelijke misdaden die tijdens deze aanval werden gepleegd, niet ernstig en omvangrijk genoeg waren om te worden onderzocht. De rechters stelden dat aanklager Bensouda meer aandacht had moeten schenken aan de mogelijkheid dat de Israeli's bij de aanval op het schip de Mavi Marmara  te werk waren gegaan ''volgen een vooropgezet plan of opzet om burgers aan te vallen, te verwonden of te doden''. De openbare aanklager bij het Hof kan opnieuw weigeren een onderzoek in te stellen, maar moet dan wel met nieuwe argumenten komen waarop die weigering is gebaseerd.
De zaak is bij het hof aangebracht door een Turks advocatenkantoor in samenwerking met Britse advocaten met ervaring in internationaal strafrecht. Turkije noch Israel zijn lid van het Strafhof, maar de zaak kon toch worden ingediend, omdat één van de bij de Flotilla betrokken schepen onder de vlag voer van de Comoren. Dat land is wel lid van het ICC. Het was overigens niet de eerste poging de zaak door het ICC te laten berechten.
Israel heeft donderdag scherp stelling genomen tegen de uitspraak van de rechters. ''Het is niet duidelijk waarom het hof erop staat aandacht te schenken aan onnodige, cynische en politiek-geladen klachten, '' zei de woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon. Ook premier Metanyahu en diverse kopstukken aan de rechterkant van het Israelische politiek spectrum spuwden vuur na de uitspraak van het hof.
De openbare aanklager van het het ICC is op dit moment ook al bezig met een onderzoek naar eventuele oorlogsmisdaden die zijn bedreven tijdens Israels jongste aanval op Gaza, de operatie Protective Edge, waarbij 2.251 mensen, meest burgers, werden gedood. Dat onderzoek is gestart nadat de Palestijnse Autoriteit zich had aangemeld bij het hof en een verzoek had ingediend om de tijdens deze aanval gepleegde oorlogsmisdaden te vervolgen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Israël wil altijd Het Recht naar eigen hand zetten in de wereld, zoals ook nu weer blijkt.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@BdW Ja, klopt, dat begint een hele doctrine te worden. En anderen, die het internationale recht willen toepassen as it is, verwijten dat zij 'lawfare' plegen.

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...