woensdag 5 november 2014

Man doodt met auto lid van de grenspolitie in Jeruzalem en verwondt 14 anderen


Plaats van aanslag, gewonden  liggen verspreid op de grond.

Een man uit Shu'afat, een wijk van Oost-Jeruzalem heeft woensdag met zijn auto een aantal mensen aangereden die stonden te wachten bij het sneltram station in de wijk Sheikh Jarrah, dat door Israel het ''Shimon haTzaddik'' station wordt genoemd. Daarbij werd een lid van de grenspolitie, de Druzische Jadan Assad, gedood en raakten 14 mensen gewond. De  bestuurder van de auto, Ibrahim Akkari (48), werd nadat hij uit de auto was gestapt, doodgeschoten door de politie, zoals dat in dit soort gevallen de gewoonte is in Israel. Volgens de politie had hij, na zijn slachtoffers te hebben aangereden, andere auto's aangevallen met een ijzeren staaf. Op een filmpje dat toont hoe hij werd doodgeschoten (op YNet), is te zien dat hij rondrent, wat op een vluchtpoging zou kunnen duiden, maar van een ijzeren staaf is niets te zien.
De Hamas-beweging eiste de eer op van wat volgens de beweging dus een aanslag was, en zei dat Akkari met de aanval ''wraak had genomen'' voor zijn volk, voor de Aqsa-moskee en voor Jeruzalem. Akkari zou lid zijn geweest van Hamas. Zij broer behoorde tot de mensen die werden uitgewisseld onder de gevangenenruil van 2011 tegen korporaal Gilad Shalit.
De Ezzedin al-Qassem Brigades, de militaire arm van Hamas eveneens woensdag dat "al-Aqsa de ontsteking van een vulkaan is die zal uitbarsten in het gezicht van Israel''.
Premier Benjamin Netanyahu legde de schuld bij de Palestijnse president Abbas (wat een beetje raar aandoet als Akkari inderdaad lid was van Hamas). ''De aanslag met de auto in Jeruzalem was een rechtstreeks  gevolg van het ophitsen door Abu Mazen,'' zei Netanyahu tijdens een ceremonie op de Herzl begraafplaats ter nagedachtenis van Yitzhak Rabin. ''We zitten middenin een strijd om Jeruzalem en ik twijfel er niet aan dat we zullen winnen,'' zei Netanyahu. ''We zetten alle troepen in die we kunnen inzetten. Het kan een lange strijd worden en het is nodig dat de hele natie zich er eensgezind achter stelt.''
De gebeurtenis met de auto bij Sheikh Jarrah vond plaats op dezelfde dag dat de esplanade van de Aqsa-moskee met geweld door de politie werd schoongeveegd om een grote groep rechtse Israeli's de kans te geven op de esplanade te demonstreren voor het recht van joden om daar te bidden. Akkari was de derde man die door de Israelische politie werd doodgeschoten in amper twee weken tijd. De eerste was een man, Abdel Rahman Shaludi, die een baby en een Colombiaanse doodreed bij een ander sneltram-station. De tweede was Mohammed al-Hijazi die met ruim 20 kogels werd gedood tijdens wat de politie en vuurgevecht noemde, hoewel Hijazi volgens getuigen ongewapend was. Hij zou de schutter zijn geweest die een dag daarvoor de ijveraar voor ''Joodse rechten op de Tempelberg'', Yehuda Glick had neergeschoten.
Na de gebeurtenis bij het Shimon haTzaddik station braken - opnieuw - botsingen uit in  diverse delen van Jeruzalem waaronder de wijken Sheikh Jarrah, Shu'afat, en de Oude Stad, evenals buiten de Oude Stad bij de Damascus Poort.

5 opmerkingen:

Abu Pessoptimist zei

Anoniem B S zei...

Hateful incitement to murder appears every day in the Palestinian media, as the cartoon at the top of this post illustrates. I’ll quote Palestinian Media Watch:

A cartoon showing an Israeli soldier about to rape the Al-Aqsa Mosque portrayed as a woman in jail was posted today by the National Security Forces of the Palestinian Authority.

A woman is weeping in a prison cell while an Israeli soldier is undoing his pants outside the cell, saying: “Come on, sweetheart.” The woman is wearing a headdress shaped as the Dome of the Rock. The cartoon appeared with the text: “Daily cartoon: Al-Aqsa is being raped.”

This cartoon appears while tension is high in Jerusalem and Palestinian officials are repeatedly telling Palestinians that Jerusalem and its Muslim holy places are in danger.

PA Chairman Abbas himself implicitly called for the use of violence to protect the Al-Aqsa Mosque, and praised the terrorist who tried to kill Rabbi Yehuda Glick as a “Martyr” who died “defending our people’s rights and holy places,” as reported by Palestinian Media Watch.

Recently, the official PA daily also published two cartoons, which promoted the use of violence to defend Muslim holy sites.

Hijmans,

Je hebt het karakter van een kapo.

Abu Pessoptimist zeiB S,
Ik zal gewoon in het Nederlands antwoorden: De cartoon van een Aqsa-moskee die verkracht wordt lijkt me adequaat. De Aqsa-moskee IS in gevaar. De verkrachter zijn de mensen die het recht opeisen er te mogen bidden. Dat zou het begin van het einde van de moslim-heiligdommen zijn. Want diezelfde mensen willen Joodse soevereiniteit over de Tempelberg en velen zelfs herbouw van de Tempel.
Degenen die zich ertegen verzetten doen dat primair door hun aanwezigheid, en misschien door het gooien van stenen, wat heel wat minder gewelddadig is dan al dat traangas, stungranaten, en sponskogels die de politie vandaag weer gebruikte om de esplanade schoon te vegen voor het bezoek van drommen verkrachters die waren opgeroepen voor een demonstratie. Abbas riep op tot verzet daartegen, en niet tot geweld. Maar de ultra-rechtse kolonist Itamar Marcus van Palestinian Media Watch weet het verschil niet. Voor hem is elke vorm van verzet al geweld. Verder: als iemand een martelaar wordt genoemd, betekent dat niets anders dan dat hij gestorven is door de hand van de bezetter. In Gaza zijn veel martelaren tussen 0 en 6 jaar. Het heeft niets met verheerlijken of zoiets van doen.
Het is zelfs een werkwoord in het Arabisch ''isteshahid'', martelaar worden, wat gebruikt wordt in de betekenis van sterven of gedood worden.
Omdat jij al deze dingen niet weet, denk je dat ik de mentaliteit van een kapo heb. Dat vind ik behoorlijk dom.

Abu Pessoptimist zei

Anoniem B S zei...

De cartoon is onjuist omdat het doet voorkomen alsof de Israelische autoriteit de Al Aqsa moskee verkracht. Bovendien is daar in het geheel geen sprake van.
Ten tweede is het feitelijk aantoonbaar dat Abbas oproept tot geweld.
Ik neem aan dat het werkwoord "isteshahid" een niet neutrale lading heeft. Er zullen vast wel meer neutrale aanduidingen in het Arabisch zijn voor sterven. Ik denk daarbij ook dat dit werkwoord een versterkte vorm van doden aangeeft gelet op het voorvoegsel.

Abu Pessoptimist zei

B S,
Ik houd niet van nietes-welles discussies. Daarom ga ik verwijzen. Allereerst een link die een idee geeft waarnaar de cartoon verwees. Het is een link naar een stuk op mijn blog, waar ik bij aanteken dat dat grotendeels gebaseerd op nieuws van YNet. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2014/11/nieuwe-rellen-op-de-tempelberg-door.html
En nog een link naar en nieuwsitem betrefefnd een oroep van minister van Huisvesting Uri Ariel: http://www.ibtimes.co.uk/israel-al-aqsa-mosque-will-be-replaced-by-jewish-temple-claims-housing-minister-uri-ariel-1473141

Aangaande Abbas' oproep ''tot geweld'' verwijs ik voor de verandering (ik doe dat anders nooit) naar Palestinian Media Watch. U hecht immers waarde aam de mening van die meneer Marcus. Als u het leest zult u zien dat dat Abbas nergens oproept tot geweld, maar zegt dat de Aqsa-moskee ''met alle middelen'' moet worden verdedigd. Het is Marcus die daar de draai aan geeft dat dit een soort ''Arab speak'' voor een oproep tot geweld zou zijn. Met permissie dat is kletskoek (of zelfs incitement). http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=12915

Tenslotte: ''istashahid'' heeft inderdaad wel een bepaalde lading, maar gaat niet zo ver als u denkt. Het wordt ook wel gebruikt als iemand onder een bus komt of per ongeluk wordt geëlectrokuteerd.

Abu Pessoptimist zei

Anoniem Elisabeth zei...

Abu/Maarten-Jan heeft "de mentaliteit van een kapo"?!!
Hier zakt mijn mond echt van open.... Ongelofelijk!

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...