vrijdag 21 november 2014

Tientallen gewonden op Westoever bij talrijke botsingen


Nariman al-Tamimi uit Nabi Saleh ligt gewond op de grond. (Ma'an)

Tientallen Palestijnen zijn vrijdag gewond geraakt door optreden van Israelische militairen bij marsen en protestbijeenkomsten op meerdere plaatsen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. De Israeli's openden het vuur op protesten in Nabi Saleh, de centrale stad van Hebron, het Qalandia checkpoint, al-Bireh bij Ramallah,  Kafr Qaddum, al-Masara, het Jalazun-kamp, het Aida camp, en in nog meer dorpen op de Westoever. Ook twee Israelische soldaten raakten licht gewond.
De protesten volgden op het vernielen van het huis van de familie Jaludi in Silwan, een nacht van geweld tegen Palestijnen in Jeruzalem, waarbij twee Palestijnen ernstig gewond raakten, en twee soortgelijke incidenten in Israel zelf.  In de wijk Shu'afat van Oost-Jeruzalem werd een jonge vrouw overreden door een Israeli. Omstanders zeiden dat dit opzettelijk gebeurde.Zij belandde matig ernstig gewond in een ziekenhuis.In de stad Hebron namen honderden mensen deel aan een mars ter gelegenheid van een ''Dag van Woede'' die was uitgeroepen uit solidariteit met de Al-Aqsa moskee en de bewoners van Jeruzalem. Eerder werd in Hebron een een militaire post bekogeld met een molotov-cocktail. Het checkpoint, dat er stond om alle Palestijnen te verhinderen van de hoofdstraat - de Shuhada straat - gebruik te maken of hun huizen daar te bereiken en dat alleen Joden doorliet, brandde geheel uit en most worden gesloten. Bij botsingen die volgden raakten  twee Palestijnen door rubberkogels gewond.
In Nabi Saleh raakten twee Palestijnen gewond door scherpe munitie tijdens de gebruikelijk vrijdagse betogingen tegen de Muur. Het waren twee bekende actievoerders voor vreedzaam verzet, Nariman al-Tamimi and Basil al-Rimawi. Beiden belandden in het ziekenhuis, Narriman moest worden geopereerd.
Bij het Qalandiya checkpoint opende troepen het vuur met traangas en scherpe munitie nadat daar molotov-cocktails en stenen naar soldaten waren gegooid. Er vielen tenminste vier gewonden, en ook een soldaat raakte licht gewond. Diverse gewonden vielen in het Aida kamp bij Bethlehem. In Kafr Qaddum in het noorden vielen drie gewonden, en werden de dorpelingen met stinkwater besproeid.
 In Deir al-Hatab bij Nablus raakten twee jongen van 16 en 17 gewond nadat kolonisten hen hadden aangevallen en militairen tussenbeide kwamen. De troepen openden  daarbij als gebruikelijk het vuur op de Palestijnen.
Vrijdagavond opende een kolonist in Hebron het vuur op een taxi met passagiers. De auto werd beschadigd maar iemand raakte gewond. Israelische militairen keken toe en grepen niet in. In Oost-Jeruzalem, in At-Tur, raakten twee joodse jongeren van in de twintig vrijdagavond gewond bij een botsing met Palestijnen. Eén liep een messteek op, de ander werd geslagen, waarschijnlijk met een metalen staaf. De twee waren, volgens de Israelische krant Haaretz, op weg naar de nederzetting Beth Orot op de Olijfberg. Het Palestijnse persbureau Ma'an meldt iets meer, namelijk dat de twee met nog een derde man in een auto onderweg waren, plotseling stopten en Palestijnse omstanders begonnen uit te dagen en uit te schelden. daarop brak een vechtpartij uit.

Een militaire rechter brak intussen de afspraken die gemaakt waren bij het vrijlaten van Palestijnse gevangenen in ruil voor de Israelische korporaal Gilad Shalit in 2011. Twee ex-gevangenen,  Ashraf al-Wawi uit Tulkarem en Hamza Abu Arqoub uit Nablus, die in juli opnieuw waren gearresteerd, werden opnieuw tot levenslange gevangenisstraf  veroordeeld, meldde de directeur van het Ahrar Centrum voor Studie van de Gevangenenzaken, Fouad al-Khafsh. Tegelijk werd bekend dat Israel in de laatste drie weken tenminste 380 Palestijnen heeft opgepakt tijdens razzia;'s in Oost-Jeruzalem en de Westoever. Volgens de Palestijnse Vereniging van Gevangenen, werd het leeuwendeel gearresteerd in Oost-Jeruzalem, sinds begin november waren dat er tenminste 200, waarvan alleen al 21 afgelopen donderdagnacht.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...