zondag 23 november 2014

Jordaanse premier condoleert, tot woede van Israel, familie aanvallers synagoge

De Jordaanse premier Abdallah An-Nusour heeft een condoleance-telegram gestuurd naar de familie van Ghassan en Uday Jamal, de twee mannen die maandag een aanslag pleegden op een synagoge in Har Nof in Jeruzalem, waarbij vijf doden vielen en waarbij zijzelf ook werden gedood. De Israelische kranten spreken van een ''brief'' en spreken er schande van. Arabische bronnen hebben het echter over een telegram, dat werd verstuurd door de persafdeling van de premier. Dat zou standaard naar familieleden van overledenen worden gestuurd, aldus die berichten.
Jordanian Prime Minister Abdullah Ensour speaks during a press conference in the capital, Amman, on November 9, 2014, after the government's decision to recall its ambassador to Israel. (photo credit: AFP/Khalil Mazraawi)
Abdallah an-Nusour
Wat de meeste Israelische kranten niet vermelden namelijk, is dat de familie Jamal van de Israelische autoriteiten geen gelegenheid kreeg te rouwen. Israel besloot bij wijze van represaille de lichamen van Ghassan en Uday Jamal niet terug te geven aan de familie, zodat er geen begrafenis kon worden gehouden. Het persbureau Ma'an meldde dat ook de traditionele rouwtent, die de familie bij hun huis had opgezet, door de politie werd vernield, waarbij de aanwezigen uiteen werden gejaagd.

 De familie heeft daarop van de Jordaanse autoriteiten alsnog de gelegenheid gekregen een rouwtent op te zetten in de Jordaanse hoofdstad Amman en vandaar het condoleance-telegram. Ik (AbuP.) denk dat het van belang is de verhoudingen in de gaten te houden, want dit soort berichten gaat  gewoonlijk een eigen leven ledien op Facbook en blogs van de talrijke hasbara-types om aan te tonen hoe bloeddorstig ''de Arabieren'' wel niet zijn. De Jordaanse regering heeft in een verakrling afstand gebnomen van de aanslag in de synagoge, waarbij ''geweld van welke richting dan ook'' werd veroordeeld.
Wat  daarmee wel in tegenspraak was, was dat het Jordaanse parlement afgelopen woensdag een moment stilte in acht nam voor de twee neven Jamal, waarbij de parlementsvoorzitter de Fatiha reciteerde, de openingssoera van de Quran. Het parlement zag de aanslag kennelijk in de context van de strijd om de hegemonie op de Tempelberg/Haram, al-Sharif, als gevolg van voordurende pogingen van nationalistische Joodse hardliners om het recht op te eisen op de ''Tempelberg'' te mogen bidden. Het feit dat Israel hier geen paal en perk aan stelde heeft in Jordanië zeer veel kwaad bloed gezet. Voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry  ruim een week geleden ingreep en in Amman een conferentie met premier Netanyahu en de Jordaanse koning Abdullah belegde (waar Israel beloofde niet te zullen tornen aan de ''status quo'' op de Tempelberg), had Jordanië zelf met het opzeggen van het vredesverdrag uit 1994 gedreigd. 

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...