dinsdag 4 november 2014

Israelische planningcommissie geeft fiat aan bouw 500 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem

A woman pushes a pram as she walks in a Jewish settlement near Jerusalem known to Israelis as Har Homa and to Palestinians as Jabal Abu Ghneim October 27, 2014.  REUTERS/Ammar Awad
Appartementengebouw in Har Homa, een nederzetting die is gebouwd op door Israel genannexeerd gebied  tussen Jeruzalem en Bethlehem. Palestijnne kennen het als Jebel Abu Gheneim. (Foto: Reuters)

Een comité van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag een plan goedgekeurd voor de bouw van 500 nieuwe woningen in Ramat Shlomo, een nederzetting (wijk) bij Oost-Jeruzalem. De 500 woningen vormden onderdeel van een plan dat premier Netanyahu vorige week bekendmaakte voor nieuwe woningen in de nederzettingen Ramat Shlomo en Har Homa. In Netanyahu's plan was sprake van 600 huizen in Ramat Shlomo en 400 in Har Homa (Jebel Abu Gheneim), maar het comité heeft er nu alleen 500 goedgekeurd.
Een woordvoerster van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken wilde tegenover het persbureau Reuters de beslissing van het planningscomité niet bevestigen. Reuters kreeg de bevestiging uiteindelijk van een functionaris die niet genoemd wilde worden en die eraan toevoegde dat het ministerie publiciteit over de goedkeuring had willen vermijden.
Israels pogingen om de zaak ''low profile'' te houden mislukte. De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki noem de beslissing maandag in strijd is met Israels uitspraken dat het naar vrede streeft. ''Dit gaat daar tegenin,'' zei Psaki. ''Het is ongelukkig dat dit doorgaat en dat is niet alleen de visie van de Verenigde Staten maar van velen in de internationale gemeenschap.'' De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat noemde de beslissing ''een klap in het gezicht''.
Het is - zoals gewoonlijk - ook dit keer niet echt te verwachten dat de Amerikaanse veroordeling gevolgen zal hebben voor Israel.  De beslissing van het planningscomité werd maandag in de publiciteit gebracht door de NGO Vrede Nu.Vrede Nu, die waarschuwde dat de bouwplannen de al vier maanden durende spanningen in Jeruzalem nog verder dreigen op te voeren.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...