dinsdag 11 november 2014

Twee Palestijnen gedood bij geweld in Israel en op de Westoever

Israelische kolonisten hebben maandag de ruiten ingeslagen van meer dan 30 Palestijnse auto's in de regio Nablus. Dat gebeurde tijdens een wandeling van de kolonisten van het Za'atar checkpoint naar het Huwwara checkpoint,  nadat bekend was geworden dat een jongen uit het naburige Askar-kamp een soldaat had doodgestoken in Tel Aviv. Bij de wandeling werden ook  andere Palestijnse eigendommen  beschadigd. (Ma'an News).

Een Palestijnse gast-arbeider van de Westoever is dinsdagmorgen vroeg doodgestoken in Israel. Dat gebeurde dicht bij de ''grens'' met de Westoever, in Zemer in de Driehoek in Galilea. Ma'an News meldde dat het ging om de 35-jarige Nihad Mufid Ahmad Nalowa uit het dorp Shweika in het district Tulkarem.van de Westoever. Er is niemand aangehouden, aldus Ma'an. Wie deze moord pleegde is onbekend.
Op de Westoever werd intussen dinsdagmorgen weer een jonge Palestijn gedood door Israelische troepen. Dat gebeurde tijdens betogingen in het vluchtelingenkamp Al-Arrub ten noorden van Hebron. Het slachtoffer was de 21-jarige Muhammad Imad Jawwabra, zo meldden medische bronnen het persbureau Ma'an News. Hij was met scherpe munitie in de borst geschoten en werd in zorgwekkende toestand het Mizan ziekenhuis binnengedragen waar hij kort daarna overleed.
Een woordvoerster van het Israelische leger zei dat zo'n 200 mensen deelnamen aan een gewelddadige rel in het kamp en dat met ''een geïmproviseerd wapen'' op de soldaten was gemikt. Een soort pijpbom van huis-, tuin- en keukenmaterialen, aldus de woordvoerster. De soldaten hadden daarna geschoten en er was ''een treffer'' geconstateerd. Jawwabar was het 44-ste slachtoffers van dit soort gebeurtenissen op de Westoever dan dit jaar (waarbij het doodschieten van Palestijnse aanvallers of vermoedelijke aanvallers bij incidenten in Jeruzalem en Israel niet zijn meegerekend).
Eveneens dinsdag werd bij de zuidelijke plaats Khursa een jonge man ernstig gewond door een Israelische kogels. Dat gebeurde toen de troepen het vuur openden op zo'n 150 jongeren die bij een kruispunt stenen gegooid zouden hebben naar Israelische auto's. Volgens een Israelische website raakte een Israelische koloniste licht gewond toen een steen haar auto trof. Imemc meldt dat in Beit Furik in de regio Nablus ook twee Palestijnse n jongens van 16 gewond raakten door Israelische scherpe munitie. Dat gebeurde tijdens een inval van troepen in dat dorp.
In het Askar jedid-kamp bij Nablus werd dinsdag een inval gedaan die vooral mikte op het huis van de familie van de 17-jarige Nur al-Din Abu Hashiya, die maandag in Tel Aviv een Israelische soldaat aanviel met een mes. (De soldaat overleed later, Abu Hashiya werd ter plekke doodgeschoten). De militairen haalden het huis van de familie Abu Hashiya grondig overhoop, en richtten volgens getuigen de nodige vernielingen aan. Ook arresteerden zij de vader van Nur al-Din, Khalid Abu Hashiya en diens andere zonen, Izz al-Din, Muhammad, en Walid.

In Israel
Image By Arabs48
In de Arabische steden en dorpen van Galilea, is intussen de rust teruggekeerd na drie dagen van protesten,  die begonnen nadat de politie vrijdag in Kfar Kana de 22-jarige Kheir Hamad hadden doodgeschoten, die hun auto had aangevallen. De site Arab48 meldde dat de Israelische politie maandag 58 Palestijnen onder wie 10 kinderen  had opgepakt. Van zes van hen werd het arrest dinsdag door de rechtbank verlengd. 
De arrestaties vielen na heftige botsingen in vooral Kfar Kana, maar ook Turan, Umm al-Fahm, al- Fureidis, Taybeh en Shfa-Amr was het onrustig. In het het gebied van de noordelijke Driehoek werden maandag molotov-coktails naar bussen gegooid, aldus de politie, terwijl op kruispunten bij Baqa al-Gharbiyya en Umm al-Fahm bussen werden onthaald op stenen.Honderden mensen  gingen ook de straat op in ‘Akka, Haifa, Kafr Manda en Rahat. Zondag, werd in al deze plaatsen een algemene staking gehouden.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...